Bitcoin: Η κρυπτογράφησή του «καταναλώνει» περισσότερο νερό από ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης

0
4

Οι εργασίες εξόρυξης του Bitcoin καταναλώνουν δισεκατομμύρια γαλόνια νερού σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.

Οι εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό ποικίλλουν, αλλά το ετήσιο αποτύπωμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 591 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού φέτος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Sustainability.

Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο είναι το νούμερο μπορεί να κάνει μια απλή σύγκριση. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης κατανάλωσαν 403 δισεκατομμύρια γαλόνια το 2022 σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Αυτοί που κάνουν την εξόρυξη του Bitcoin (Miners) χρησιμοποιούν το νερό άμεσα για να ψύξουν τους servers των υπολογιστών τους και έμμεσα με τη λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού που τροφοδοτούνται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και άνθρακα και απαιτούν υδρόψυξη.

Bitcoin
Πώς δημιουργείται ένα νέο Bitcoin
Η εξόρυξη του Bitcoin απαιτεί επίσης και τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, οι υπολογιστές δημιουργούν τυχαίους αριθμούς με την ελπίδα να πετύχουν το σωστό που απαιτείται για να «ξεκλειδώσουν» νέα Bitcoin. Όσο μεγαλύτερη είναι η υπολογιστή ισχύς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το άτομο ή η εταιρεία να πάρει στην κατοχή της νέα Bitcoin.

Ο όγκος του νερού που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εξόρυξης αποτελεί περιβαλλοντική ανησυχία, ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν πόσιμο νερό ή κινδυνεύουν από ξηρασία. «Παλεύουμε με την έλλειψη νερού σε όλο τον κόσμο, οπότε η ύπαρξη επιπλέον ζήτησης δεν είναι κάτι που θα καλωσορίζαμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κάβε Μαντάνι, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Ο Μαντάνι εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης Bitcoin για λογαριασμό του ΟΗΕ σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο και διαπιστώθηκε ότι το 2021, οι εργασίες είχαν παγκόσμιο αποτύπωμα νερού 255 δισεκατομμυρίων γαλονιών νερού.

300.000 νοικοκυριά θα ζούσαν με την κατανάλωση του Bitcoin
Το άρθρο στο περιοδικό Cell Reports Sustainability, το οποίο επικαλείται η Wall Street Journal, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποίησε 415 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού το 2021 και 591 φέτος. Ο δημιουργός του άρθρου, Άλεξ Ντε Βρις, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Vrije Universiteit Amsterdam και ιδρυτής του Digiconomist, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων.

Στις ΗΠΑ, η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες 300.000 νοικοκυριών ετησίως, σύμφωνα με τον Ντε Βρις. Το Τέξας είναι η πρωτεύουσα του Bitcoin στις ΗΠΑ, με πάνω από το 28% της δραστηριότητας εξόρυξης, ενώ ακολουθούν Τζόρτζια και Νέα Υόρκη, σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου της Foundry Digital, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Μπορεί το Bitcoin να γίνει λιγότερο ενεργοβόρο ;
Το βρεθεί μια λύση προκειμένου το Bitcoin να μην απαιτεί τόσο μεγάλες ποσότητες ενέργειας και νερού δεν είναι κάτι απλό. Θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει μια αλλαγή λογισμικού που θα απαιτούσε λιγότερους υπολογισμούς για την εξόρυξη του νομίσματος, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για νερό και ενέργεια. Ωστόσο το Bitcoin δεν ανήκει σε μια εταιρεία και μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε συναίνεση σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που δεν φαντάζει ρεαλιστικό.