Bitcoin: Το χαοτικό 2023 και ο νέος στόχος για τα $40.000

0
3

Οι πιθανότητες πως το bitcoin θα αγγίξει τα $40.000 βρίσκονται πια στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, τη στιγμή που το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε τιμή σε ετήσια βάση.

Το bitcoin έχει ανακάμψει περίπου 130% τους τελευταίους 11 μήνες, ξεπερνώντας επενδύσεις όπως οι μετοχές ή ο χρυσός. Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed του χρόνου και οι προσδοκίες για το «πράσινο φως» στα πρώτα spot bitcoin ETFs στη χώρα έχουν δημιουργήσει ευνοϊκούς «ανέμους».

Το ράλι έχει αντέξει την κρίση την οποία προκάλεσε η καταδίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και η τιμωρία της Binance και του Τσανγκπένγκ Ζάο με μεγάλα πρόστιμα. Για τους αισιόδοξους επενδυτές, οι προσπάθειες αυτές των αρχών για την χαλιναγώγηση των αμφισβητήσιμων πρακτικών και η πρόσφατη αύξηση των αιτήσεων για ETFs υποδεικνύουν την ωριμότητα της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, μία μερίδα αμερικανικών spot bitcoin ETFs θα λάβουν την έγκριση της SEC μέχρι τον Ιανουάριο. Η MicroStrategy Inc, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία η οποία επενδύει σε bitcoin, ενίσχυσε την τοποθέτησή της κατά $593 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας το μερίδιό της στα $6,5 δισ. Ο Μάικ Νόβογκρατς, ιδρυτής της Galaxy Digital Holdings υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη πως το bitcoin μπορεί να φτάσει κοντά στο ιστορικό ζενίθ του 2021 των $69.000 μέσα σε ένα έτος.

To bitcoin σημείωσε άνοδο της τάξης του 1% στα $38.121 το πρωί της Παρασκευής, ενώ κρυπτονομίσματα όπως το ether ακολούθησαν την αυξητική τάση. Τα τρία παρακάτω γραφήματα αναδεικνύουν τις τάσεις του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος του κόσμου.

Ο εβδομαδιαίος δείκτης της σχετικής ισχύος του bitcoin, έκλεισε πάνω από το 75 την περασμένη εβδομάδα. Αν και οι μετρήσεις άνω του 70 θεωρούνται πως σηματοδοτούν «υπερβολικές» επενδύσεις, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το κρυπτονόμισμα κατέγραψε μέση άνοδο της τάξης του 15% μετά από την επίτευξη του 75 στον δείκτη, κάτι που αυτή τη στιγμή θα το φέρει πολύ πάνω από τα $40.000.

Ένας τεχνικός δείκτης ο οποίος προσπαθεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός asset εγείρει ερωτήματα. Ο κινητός μέσος όρος σύγκλισης-απόκλισης MACD αναδεικνύει τη μείωση της δυναμικής τελευταία, ενώ το bitcoin δυσκολεύεται να ξεπεράσει οριστικά τα $38.000.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της IG Australia Pty., Τόνι Σίκαμορ, «υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την εδραίωση ενός στηρίγματος άνω των 38.000 δολαρίων. Κάθε φορά, όμως, η ώθηση αυτή αποτύγχανε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει, πια, πιθανότητα πως το bitcoin θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο αυτό μετά από την ανακοίνωση για τα ETF».

Το μοτίβο των τοποθετήσεων στην αγορά των bitcoin options υποδεικνύει εύρος συναλλαγών μεταξύ των $37.000 και $40.000 μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές οι οποίοι προτιμούν το ανώτατο όριο ποντάρουν πως το όριο αυτό θα επιτευχθεί με την ανάκαμψη της αξίας του bitcoin στο εγγύς μέλλον.