ΕΦΚΑ: 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν μέσα σε μία ημέρα -Τέλος στον χρόνο αναμονής

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται πλέον ο ΕΦΚΑ, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κλάδο της ασφάλισης και της έκδοσης συντάξεων, όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας.

Με οδηγό την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου 5078, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε την Πέμπτη (21/12), εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι σπάει ο «γόρδιος δεσμός» των εκκρεμών συντάξεων και πως η χώρα βάζει πλώρη για τον μηδενισμό του χρόνου αναμονής των συνταξιούχων για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις που ήταν πριν από το 2012, τώρα ανέρχονται σε κάτω από 25.000, ενδεικτικό των πολύ σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέσα σε έξι μήνες, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επετεύχθη ο στόχος για εκκρεμείς συντάξεις κάτω από το όριο των 25.000.

Πρόκειται για μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο έτρεξαν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων και πλέον ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης είναι μόλις 3 μήνες, όπως υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, όταν στο παρελθόν μπορεί να ξεπερνούσε και τα 3 χρόνια.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΦΚΑ: Στόχος ο μηδενισμός του χρόνου αναμονής των πολιτών που βγαίνουν στη σύνταξη
Όμως, ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ μέσω της ψηφιοποίησής του δεν σταματά εδώ. Όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης, θα μηδενιστεί ως το τέλος της τετραετίας ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα απαλείψει κάθε ταλαιπωρία των πολιτών που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ θα προλαβαίνει ουσιαστικά τον πολίτη που θα βγαίνει σε σύνταξη στο μέλλον και θα τον βοηθάει εκ των προτέρων στη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων, αλλά και θα τον ενημερώνει για το πότε θα εκταμιευθεί η πρώτη του σύνταξη, όπως και το ποσό που θα λάβει. «Θα πάμε εμείς στον πολίτη πριν σκεφτεί το πρόβλημά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τις παραπάνω αλλαγές εκθείασαν με τη σειρά τους οι προηγούμενοι υπουργοί που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους το θέμα των συντάξεων, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του ένας στους 15 πολίτες έλαβαν σύνταξη ενώ περίμεναν για τουλάχιστον 2,5 χρόνια. Έκανε λόγο για μια εξέλιξη που δικαίωσε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν χωρίς φόβο και μακριά από τον λαϊκισμό της εποχής.

Στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Βρούτσης, νυν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, υπενθύμισε ότι το 2012 δεν γνώριζε κανείς πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και πόσες συντάξεις δίνονταν. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο και με την τρόικα στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι το 2013 ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της απογραφής των συνταξιούχων αυτοπροσώπως σε ΚΕΠ κ.λπ., με αποκορύφωμα το πρόγραμμα «Ήλιος», που έδωσε το πρώτο δείγμα της επόμενης μέρας του ΕΦΚΑ. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι ο νόμος 4670 του 2020 έβαλε τις βάσεις για τη σημερινή εξέλιξη του ΕΦΚΑ.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τσακλόγου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογράμμισε ότι για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ συνενώθηκαν 8 ασφαλιστικοί οργανισμοί, κάτι που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και πρωτόγνωρο για τη δημόσια διοίκηση. Για το θέμα της έκδοσης των συντάξεων ανέφερε ότι πάντα θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός εκκρεμών συντάξεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζουν τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν τη γρήγορη έκδοσή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος υφυπουργός, Βασίλης Σπανάκης, εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον έχει ανεργία κάτω από 10%, με τον στόχο της κυβέρνησης να είναι το 8%, όπως εξήγησε.

Εστιάζοντας στις αλλαγές που μετασχημάτισαν τον ΕΦΚΑ, ο Αλέξανδρος Βαρβέρης εστίασε στην τηλεφωνική γραμμή 1555, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 6,5 εκατ. συμπολίτες μας, όπως είπε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η αναμονή σε αυτήν δεν ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα.

Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσε και ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε συνεργασία των δύο υπουργείων, προκειμένου τα πρωτοδικεία να απαλλαγούν από υποθέσεις του ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι το 50% των υποθέσεων στα πρωτοδικεία αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τον ΕΦΚΑ.