Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου – Πάνω από 78 δολάρια το βαρέλι

0
3

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα μετά την έξαρση των επιθέσεων σε πλοία κατά μήκος της σημαντικότερης ναυτιλιακής αρτηρίας.

Το μπρεντ έχει «σκαρφαλώσει» στα 78 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 1,8% τη Δευτέρα,στο υψηλότερο κλείσιμο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το West Texas Intermediate βρίσκεται πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι.

Εκτίναξη τιμών
Οι τιμές εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα αφού η BP ανακοίνωσε ότι θα διακόψει όλες τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και η Equinor ASA ανέφερε ότι εκτρέπει τα πλοία μακριά.

Η πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη είναι το πιο απτό σημάδι διαταραχής των ενεργειακών ροών από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν μια νέα ναυτική ομάδα κρούσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Επιπλέον, έχει συμβάλει στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τότε που υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων αύξησης της παραγωγής, ιδίως στις ΗΠΑ.

Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι αγορές
Οι διαταραχές στις κύριες θαλάσσιες εμπορικές αρτηρίες τείνουν να είναι βραχυπρόθεσμες και είναι πιθανό οι ΗΠΑ να αναλάβουν αυστηρότερες στρατιωτικές δράσεις για να αντιμετωπίσουν αυτές τις εντάσεις, δήλωσε ο John Driscoll, διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων JTD Energy Services Pte Ltd με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Οι ευρύτερες ανησυχίες είναι αν οι βομβαρδισμοί των Χούτι και ο αποκλεισμός θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και αν το Ιράν θα μπει στη μάχη», πρόσθεσε.

Περίπου το 8% του παγκόσμιου αργού διέρχεται μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ασκώντας πίεση στις ναυτιλιακές εάν τα πλοία αναγκαστούν να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από τη Νότια Αφρική, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies σε σημείωμά τους.

Η αναταραχή πιθανώς δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα την παραγωγή, ανέφερε η Goldman Sachs Group Inc. σε σημείωμά της. Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην μείωση των προβλέψεων της τράπεζας για το αργό τύπου Brent για το 2024, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή αμερικανική παραγωγή και μέτρια αύξηση της ζήτησης.

Το μπρεντ έχει υποχωρήσει περίπου 20% από το υψηλό του τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να σημειώσει την πρώτη του ετήσια πτώση από το 2020.