«Κατρακυλάνε» οι τιμές πετρελαίου – Κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι

0
4

Το πετρέλαιο συνεχίζει να «βυθίζεται», καθώς οι αυξανόμενες ρωσικές ροές και η υψηλότερη παραγωγή των ΗΠΑ αύξησαν τις ανησυχίες ότι η προσφορά προηγείται της ζήτησης.

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε πτώση σχεδόν 4% την Τρίτη, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται κοντά στα 68 δολάρια.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των εξαγωγών αργού της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν την εκτίμησή τους για την παραγωγή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το αργό έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή δεν κατάφερε να ανακόψει την υποχώρηση των τιμών. Επιπλέον, η αύξηση της κινεζικής κατανάλωσης αργού προβλέπεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, ενώ υπάρχει επίσης η το ενδεχόμενι η οικονομία των ΗΠΑ να εισέλθει σε ύφεση.

Το πετρέλαιο βρίσκεται αντιμέτωπο με «μια αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2023 προβλέπεται στα 12,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αύξηση κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη εκτίμηση, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας στις μηνιαίες προοπτικές της. Ξεχωριστά, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στον κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την τελευταία απόφαση της χρονιάς για τα επιτόκια, ενώ την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσει τις μηνιαίες προοπτικές του.