Μητσοτάκης από Βουλή: Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά» λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία κα την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα ν ακούσω πως τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις, που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά σε κρούσματα νοθείας καυσίμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφ εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες

«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Το γεγονός ότι πληθαίνουμε αυξάνει την υποχρέωση της τήρησης των χρόνων για να διασφαλίζεται ότι όλοι ακουγόμαστε
Κεντρική προεκλογική δέσμευση για πατρίδα παραγωγική, πράσινη, δίκαιη και ισχυρή που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και ο δρόμος είναι η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις τους παρελθόντος
Το νέο φορολογικό είναι μία μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης
Η πληγή της φοροδιαφυγής επιβαρύνει τα έσοδα και είναι ενάντια σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους
να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια όπως επιτάσσει το σύνταγμα
μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές
Αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα
11 ρυθμίσεις που έχουν ένα σκοπό να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής
κοινωνική δικαιοσύνη
από το 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS. Τελειώνουν οι επιχειρήσεις 2 ταχυτήτων. Περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο μήνυμα με ή χωρίς απόδειξη
παράλληλα οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στο mydata.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια για ταχύτερη επιστροφή φόρου
Με όπλο πάντα τη διαφάνεια. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν την αγορά και θέλω να δω πως τοποθετείται η αντιπολίτευση.
Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του «κενού ΦΠΑ»
Ενισχύουμε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο την αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορία κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια
Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλει του 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι ή όχι παράδοξο. Ολοι το συζητάμε, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και έρχεται αυτή η κυβέρνηση για να το διορθώσει. Μόλις το 4% ελεύθεροι επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα δίνει το σύνολό της κατηγορίας.
Εχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του. Το τεκμήριο είναι μαχητό.
Δεν είναι οριζόντια παρέμβαση το νομοσχέδιο. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος.
Η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Εξαιρεί ομάδες φορολογούμενων και αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα.
Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος το αναλαμβάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά
Προεκλογικά είχα πει για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και το τέλος επιτηδεύματος με τη φορολογική συμμόρφωση. Αυτά είπαμε προεκλογικά και αυτά κάνουμε μετεκλογικά.
Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν χαμηλότερα από το βασικό μισθό
21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εμφανίζονται ως άποροι, πείτε τώρα ότι είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί
Καταργείται το 50% του τέλους επιτηδεύματος ένα χρόνο νωρίτερα. Το υπόλοιπο 50% θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας
Αύξηση μισθών σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια. Νέες αυξήσεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
Δεν σταματούν τα αναχώματα κατά της ακρίβειας. Ναι φαίνεται ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός παρουσιάζει τάση υποχώρησης. Εμείς όμως θα στηρίζουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα μέχρι να συμβεί αυτό και έτσι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2,3 εκατ. συμπολίτες μας θα λάβουν ενισχύσεις 350 εκατ. ευρώ
Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία με την προϋπόθεση οτι θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση
Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος