Πασκάλ Ντόναχιου: Ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup σκέφτεται να αναλάβει το τιμόνι του ΔΝΤ

0
3

Το ενδεχόμενο να αναλάβει το τιμόνι του ΔΝΤ εξετάζει – και μάλιστα σοβαρά – ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

O 49χρονος Ντόναχιου, νυν υπουργός Δημοσίων Δαπανών στην Ιρλανδία και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας από το 2017 μέχρι το 2022 είναι πρόεδρος του Eurogroup από τα μέσα του 2020, πόστο στο οποίο επανεξελέγη πριν από έναν χρόνο και το οποίο βελτίωσε την αναγνωρισιμότητά του στη διεθνή σκηνή.

Η θητεία της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, αλλά η επιλογή του διαδόχου της μπορεί να διαμορφωθεί μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg. Η υποστήριξη που απολάμβανε η Γκεοργκίεβα από τις ΗΠΑ – το μέλος του Ταμείου με τα μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου – αμφιταλαντεύτηκε μετά τις εις βάρος της κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι ασκούσε πιέσεις υπέρ της Κίνας την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προκαταρκτικές επαφές του Ντόναχιου για το ΔΝΤ
Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάποιος υποψήφιος τις βλέψεις του για το πόστο στο ΔΝΤ, ο Ντόναχιου διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Μία εκπρόσωπος του είπε ότι ο Ντόναιχου «είναι πλήρως επικεντρωμένος στο έργο του και τις ευθύνες του στην Ιρλανδία και το Eurogroup και αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη θητεία του. Θα είναι επίσης υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Ιρλανδία».

Η Γκεοργκίεβα δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το κατά πόσον σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η προσοχή της εστιάζεται «στο να βοηθήσει τα μέλη του ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές οικονομικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Ο Ντόναχιου έχει αποκτήσει φήμη ενός αξιοσέβαστου απ’ όλες τις παρατάξεις πολιτικού που οικοδομεί συμφωνίες τόσο στην πατρίδα του -η οποία ήταν από το 2010 μέχρι το 2013 σε πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ- όσο και στις Βρυξέλλες – κάτι που τον βοήθησε να παραμείνει στο τιμόνι του Eurogroup μολονότι η μετάθεσή του στο υπουργείο Δημοσίων Δαπανών της Ιρλανδίας θα έδινε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την ευκαιρία να αναζητήσουν κάποιο νέο πρόεδρο για την ευρωομάδα.

Ο Ντόναχιου μπορεί να ποντάρει στην υποστήριξη των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το Bloomberg ο Ντόναχιου μπορεί να ποντάρει στην υποστήριξη των ΗΠΑ, δεδομένης της στενής σχέσης του με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών , που καλλιεργήθηκε στη διάρκεια των προσπαθειών της Τζάνετ Γέλεν να αντλήσει υποστήριξη από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιρλανδίας, για μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία. Η υποστήριξη του Ντόναχιου θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας στην ώθηση της Γέλεν να κλείσει τη συμφωνία.

Υπέρ του μετρά το γεγονός ότι στο τιμόνι του ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν κάποιος Ευρωπαίος πολιτικός σε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ως αντάλλαγμα το δικαίωμα να ορίζουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στις οκτώ δεκαετίες από την ίδρυση του ΔΝΤ οι πέντε από τους 12 επικεφαλής του ήταν από τη Γαλλία, αλλά ουδείς μέχρι τώρα από την Ιρλανδία.

Μέσω του ρόλου του ως προέδρου του Eurogroup ο Ντόναχιου έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με αρκετούς Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, όπως και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που διετέλεσε κι η ίδια επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο για το τιμόνι του ΔΝΤ πριν τον Ιούνιο, η επιλογή του μπορεί να μπλεχτεί στο ευρύτερο παζάρι για κορυφαία πόστα, όπως εκείνο της προέδρου της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανώς και του ΝΑΤΟ το ερχόμενο καλοκαίρι.