Περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου -Κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι

0
4

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου μπρεντ διαπραγματεύονται την Παρασκευή στα 77,69 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κυμαίνονται στα 72,15 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 3% την Πέμπτη, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να διέλθουν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, μειώνοντας τις ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν αυξημένες.

Επαναφορά δρομολογίων
Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 2%, καθώς μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δανέζικη Maersk θα δρομολογεί σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ από εδώ και στο εξής και θα εκτρέπει μόνο μερικά γύρω από την Αφρική, όπως αναφέρει το Reuters. Η γαλλική CMA CGM αυξάνει επίσης τον αριθμό των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

«Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας επαναλειτουργεί και θα φέρει την προσφορά στην αγορά ταχύτερα», δήλωσε ο αναλυτής της Price Futures Group Phil Flynn. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας και τη διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά τις επιθέσεις ανταρτών των Χούθι της Υεμένης σε πλοία.

Μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε μια πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που περιόρισε την πτώση των τιμών για λίγο.

Αργότερα, οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω, πιθανότατα καθώς οι έμποροι επικεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της άντλησης που προέρχεται από την περιοχή της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, όπου τα διυλιστήρια προσπαθούν να εκκαθαρίσουν τα αποθέματα για να αποφύγουν υψηλούς φόρους στο τέλος του έτους, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 11,03 εκατ. βαρέλια, η μεγαλύτερη μείωση από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2024, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου.