Στα 75 δολάρια το πετρέλαιο -Εντείνονται οι ανησυχίες για υψηλή προσφορά και χαμηλή ζήτηση

0
4

Το πετρέλαιο ανακάμπτει την Παρασκευή, αλλά παραμένει σε τροχιά για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2018, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά, με τις αγορές να αμφιβάλλουν αν οι βαθύτερες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα έχουν αποτέλεσμα.

Το παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς μπρεντ, εξακολουθεί να οδεύει προς την έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του αν και σήμερα κινείται ανοδικά κατά 1,50%, στα 75,50 δολάρια το βαρέλι.Το West Texas Intermediate βρίσκεται λίγο κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 11% τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου ήρθε ακόμη και μετά την δήλωση από την κορυφαία παραγωγό Σαουδική Αραβία ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να παραταθούν και μετά τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, την Αλγερία και το Κουβέιτ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η ζήτηση
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την πορεία της ζήτησης. Η κινεζική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, λιγότερο από το ένα τρίτο της αύξησης το 2023. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, πολλοί αναυτές βλέπουν ότι το επόμενο έτος η οικονομία θα μπει σε ύφεση.

«Οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου παραμένουν δυσοίωνες», δήλωσε ο Ravindra Rao, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Kotak Securities Ltd. στη Βομβάη. «Η ανάκαμψη της Κίνας δεν βοήθησε ιδιαίτερα, ενώ η εργοστασιακή δραστηριότητα των δυτικών οικονομιών συνεχίζει να βρίσκεται σε συρρίκνωση», πρόσθεσε.

Η παρατεταμένη υποχώρηση του πετρελαίου – καθώς και των παραγώγων προϊόντων, όπως η βενζίνη – θα αποτελέσει χαρμόσυνο νέο για τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Οι μέσες λιανικές τιμές των καυσίμων κίνησης στις ΗΠΑ έχουν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινήτων.

Ενώ ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την αγορά και να στηρίξει τις τιμές, η παραγωγή από γεωτρήσεις εκτός του ομίλου έχει αυξηθεί. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά των ΗΠΑ ανέρχεται σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από περίπου 12 εκατομμύρια στην αρχή του έτους.