Σταθεροποιήθηκαν στα 78 δολάρια το βαρέλι οι τιμές πετρελαίου

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές πετρελαίου μετά από τριήμερες απώλειες, καθώς η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι πρόσφατες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ θα τηρηθούν πλήρως και θα μπορούσαν να παραταθούν, αντιδρώντας στον επίμονο σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των περιορισμών.

Το μπρεντ διατηρείται οριακά πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση άνω του 6% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται πάνω από τα 73 δολάρια.

Δέχεται πιέσεις
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε στο Bloomberg News ότι οι περικοπές που αποφασίστηκαν πρόσφατα θα ξεπεράσουν μια αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο και θα μπορούσαν να συνεχιστούν περαιτέρω, αν χρειαστεί.

Το αργό δέχεται πτωτικές πιέσεις μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές δεν έχουν πειστεί για το πόσο θα υλοποιηθεί πλήρως η δέσμη εθελοντικών περικοπών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τη διογκωμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+, λέγοντας ότι οι αγορές πρέπει να δουν απτές αποδείξεις για τον πραγματικό αντίκτυπο των περικοπών. Η συνεδρίαση καθυστέρησε αρκετές ημέρες μέχρι τελικά να πραγματοποιηθεί και σημαδεύτηκε από εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις.

Υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση στο πλαίσιο της πιο εύθραυστης εσωτερικής δυναμικής του ΟΠΕΚ, δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Ασία της Mizuho Bank Ltd. Μετά τη συνεδρίαση, η αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, οι χαμηλότεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η δυναμική της ζήτησης κινούνται στο προσκήνιο, είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ρωσία αποτελεί βασικό εταίρο του ΟΠΕΚ+.