Συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί οι τιμές πετρελαίου

0
4

Οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται μετά την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό τους από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που διατρέχει αυτή η ζωτικής σημασίας αρτηρία για το διεθνές εμπόριο αργού.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε άνοδο 0,9% την περασμένη εβδομάδα για να διακόψει ένα σερί πτώσης επτά εβδομάδων. Το West Texas Intermediate βρίσκεται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι.

Γεωπολιτική αστάθεια
Οι αρχές της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες MSC Mediterranean Shipping Co. και CMA CGM SA ήταν οι τελευταίες που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα στείλουν τα πλοία τους στην περιοχή λόγω των αυξανόμενων απειλών, ενώ η Maersk Tankers A/S ανέφερε ότι τα πλοία της έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη διαδρομή.

Οι μαχητές Χούτι ολοένα και αυξάνουν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα -ιδιαίτερα σε πλοία που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με το Ισραήλ- ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.

Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου 20% από το υψηλό του στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει υποχωρήσει κατά 10% για το έτος, καθώς η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, εν μέσω σκεπτικισμού για το αν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής.

Oι προβλέψεις για το 2024
Ενώ τα hedge funds είναι τώρα λιγότερο αισιόδοξα, οι αναλυτές της Wall Street βλέπουν κάποια περιθώρια ανάκαμψης των τιμών το επόμενο έτος.

Η Goldman Sachs, η οποία προηγουμένως συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων «ταύρων», μείωσε το εύρος των προβλέψεών της για το μπρεντ το 2024 κατά 10 δολάρια στα 70-90 δολάρια το βαρέλι. Αυτό αντανακλά τις προβλέψεις της για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ το επόμενο έτος σε 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 0,5 εκατ. βαρέλια.

«Η βασική εστίαση παραμένει στην προσφορά, με την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ να σημειώνει νέα ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα και τον άνθρακα στην Westpac Banking Corp. «Δεν είναι βέβαιο αν οι αυξημένες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, αν και το κόστος της εφοδιαστικής και της ναυτιλίας θα αυξηθεί», πρόσθεσε.