Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών για το 2024

0
4

Ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής ο προϋπολογισμός για το 2024, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και η  περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, καθώς τα νέα μέτρα αποτελούν σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Τα μέτρα στήριξης
Τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών περιλαμβάνουν:

Αύξηση των μισθών και των συντάξεων
Μείωση φόρων και εισφορών
Ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών
Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Αύξηση μισθών και συντάξεων
Η κυβέρνηση προχωρά σε αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, με στόχο την ενίσχυση των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο. Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των συντάξεων ειδικών κατηγοριών, καθώς και σε αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε εννέα μήνες για τις γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους, ενώ από 01/01/24 άρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς.

Μείωση φόρων και εισφορών
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης σε μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, καθώς και σε κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς, ενώ καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών
Η κυβέρνηση προχωρά σε μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, αυξάνεται από τον Δεκέμβριο του 2023 κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών.

Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες
Η κυβέρνηση προχωρά στη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το α’ εξάμηνο του έτους 2024.