Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ανακοινώθηκε επίσημα η παράταση -Η τελική προθεσμία για την πληρωμή τους

Παράταση και επίσημα δόθηκε από το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στους ιδιοκτήτες των οχημάτων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024.

Όπως έγραφε νωρίς το πρωί το iefimerida.gr, η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο των τελευταίων ετών για τα τέλη κυκλοφορίας, δίνοντας δίμηνη παράταση και ταυτόχρονα «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Η τελική προθεσμία για την πληρωμή
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε σύμφωνα με την ΕΡΤ ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας της νέας χρονιάς έως τις 29 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για δίμηνη παράταση.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέο σύστημα υποβολής προστίμων για εκπρόθεσμες πληρωμές. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται κλιμακωτά και όχι απευθείας μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται ψηφιακά μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Αναλυτικότερα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, και στη συνέχεια:

Επισκέπτονται ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
Στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking), χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
Επισκέπτονται κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και πληρώνουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.
Μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας οι οδηγοί που δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Τέλη κυκλοφορίας: Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Ακόμα πιο «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία.

Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.