Έντονο ενδιαφέρον για τα αμοιβαία κεφάλαια σε Bitcoin -Προσέλκυσαν 4,6 δισ. δολάρια στο ντεμπούτο τους

0
4

Τα εισηγμένα στα αμερικανικά χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια (ETF) bitcoin είδαν μερίδια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων να διαπραγματεύονται μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, καθώς οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον στα προϊόντα-ορόσημα που εγκρίθηκαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών την Τετάρτη.

Το αυξημένο ενδιαφέρον σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων που θα δοκιμάσει κατά πόσον τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία -που εξακολουθούν να θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως επικίνδυνα- μπορούν να κερδίσουν ευρύτερη αποδοχή, όπως αναφέρει το Reuters.

Spot bitcoin ETFs
Έντεκα spot bitcoin ETFs – μεταξύ άλλων τα iShares Bitcoin Trust (IBIT.O) της BlackRock, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC.P) και ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB.Z) της BlackRock – άρχισαν να διαπραγματεύονται το πρωί της Πέμπτης, ξεκινώντας έναν σκληρό ανταγωνισμό για μερίδιο αγοράς.

Η Grayscale, η BlackRock και η Fidelity κυριάρχησαν στους όγκους συναλλαγών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG.

«Οι όγκοι συναλλαγών ήταν σχετικά ισχυροί για τα νέα προϊόντα ETF», δήλωσε ο Todd Rosenbluth, στρατηγικός αναλυτής της VettaFi. «Όμως πρόκειται για έναν αγώνα που διαρκεί περισσότερο από τις συναλλαγές μιας μόνο ημέρας», πρόσθεσε.

H SEC
Το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για τα Bitcoin ETFs δόθηκε τελικά αργά την Τετάρτη, μετά από μια δεκαετή διαμάχη με τον κλάδο της κρυπτογράφησης.

Ορισμένα στελέχη χαρακτήρισαν το bitcoin ως επένδυση υψηλού κινδύνου και η Vanguard – ο μεγαλύτερος πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων – δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να διαθέσει τη νέα παρτίδα spot ETFs bitcoin στην πλατφόρμα της στους χρηματιστηριακούς πελάτες της.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απορρίψει νωρίτερα όλα τα spot ETFs bitcoin λόγω ανησυχιών για την προστασία των επενδυτών. Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εγκρίσεις δεν αποτελούν αποδοχή του bitcoin, χαρακτηρίζοντάς το «κερδοσκοπικό και ασταθές περιουσιακό στοιχείο».

Οι εκδόσεις ETF ανέβασαν την τιμή του bitcoin στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Το πρωί της Παρασκευής σημείωνε άνοδο 0,77% στα 46.303 δολάρια, ενώ η τιμή του Εthereum , του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, σημείωνε άνοδο 2,79% στα 2597,95 δολάρια.