Γιατί το 2023 η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ μεγεθών στον τουρισμό -Το στοίχημα του 2024

Σύμφωνα με τα προγράμματα χρυσής βίζας, οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να λάβουν μόνιμη ή μακροχρόνια άδεια διαμονής με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου ποσού επένδυσης στη χώρα υποδοχής.

Πολλοί επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους ή να αποκτήσουν μια δεύτερη υπηκοότητα βρίσκουν ελκυστικά αυτά τα προγράμματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προγράμματα που προσφέρουν χρυσή βίζα ίδια. Ορισμένα προγράμματα μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και οφέλη από άλλα, ανάλογα με τους στόχους, τις προτιμήσεις και το προφίλ του επενδυτή, σημειώνει η ιστοσελίδα Economic Times.

Με βάση την ανάλυση διαφόρων παραγόντων και κριτηρίων, το Economic Times επέλεξε μερικά από τα καλύτερα προγράμματα χρυσής βίζας για το 2024 και ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Οι πιο ελκυστικές χώρες για Golden Visa

Οι πιο ελκυστικές χώρες για την απόκτηση χρυσής βίζας το 2024 είναι:

Ελλάδα: Η Ελλάδα παρέχει ένα από τα πιο ελκυστικά και οικονομικά προσιτά προγράμματα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Μπορούν να επενδυθούν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα ή 400.000 ευρώ σε μετοχές ή ομόλογα. Εφόσον η επένδυση διατηρείται, η άδεια παραμονής έχει πενταετή ημερομηνία λήξης και ανανεώνεται επ’ αόριστον. Ο επενδυτής μπορεί να επισκέπτεται 26 κράτη που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς θεώρηση.

Κύπρος: Ένα από τα πιο συμφέροντα και πρακτικά προγράμματα χρυσής βίζας στον κόσμο παρέχει η Κύπρος. Για την επένδυση απαιτούνται τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις ή κεφάλαια ή 300.000 ευρώ σε ακίνητα. Η άδεια παραμονής δεν χρειάζεται να ανανεώνεται- ισχύει εφ’ όρου ζωής. Ο επενδυτής μπορεί να ταξιδέψει σε 173 χώρες χωρίς βίζα.

Ιταλία: Ένα από τα πιο δημιουργικά και ανταγωνιστικά προγράμματα χρυσής βίζας στην Ευρώπη παρέχει η Ιταλία. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τον αντίκτυπο του έργου, από 250.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, η καινοτομία, η έρευνα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι μεταξύ των εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών. Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ιταλία για τουλάχιστον ενενήντα ημέρες ετησίως, η θεώρηση παραμονής ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Ισπανία: Ένα από τα πιο εκτεταμένα και ποικίλα προγράμματα χρυσής βίζας που διατίθενται στην Ευρώπη παρέχει η Ισπανία. Με βάση το είδος της επένδυσης, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ισπανία για τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως, η θεώρηση διαμονής ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Ο επενδυτής μπορεί να επισκέπτεται 26 κράτη της ζώνης Σένγκεν χωρίς θεώρηση. Μετά από δέκα χρόνια διαμονής ή δύο χρόνια εάν προέρχεται από ισπανόφωνο έθνος, ο επενδυτής μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.