Οι 11 αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία το 2024 – Ποιες δύο είναι οι κρισιμότερες

0
4

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά έντεκα αξιολογήσεις αναμένονται το 2024 για την ελληνική οικονομία.

Το 2023 η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα 5 φορές.

Τι συνέβη το 2023
Το ξεκίνημα έγινε από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I στις 31 Ιουλίου.

Στην συνέχεια η γερμανική Scope Ratimgs αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 4 Αυγούστου, για να ακολουθήσουν η DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Ενδιάμεσα, στις 15 Σεπτεμβρίου είχε προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, χωρίς ωστόσο η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Το καλεντάρι του 2024
Oι αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία ξεκινούν στις 26 Ιανουαρίου με την Scope Ratings. Toν Αύγουστο είχε αναβαθμίσει την χώρα μας σε βαθμίδα ΒΒΒ- (επίπεδο investment grade), διατηρώντας σταθερό το outlook. Ο γερμανικός οίκος θα αξιολογήσει την Ελλάδα τρεις φορές φέτος, την δεύτερη στις 12 Ιουλίου και την τρίτη στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θα πάρει την σκυτάλη αρχικά στις 8 Μαρτίου και εν συνεχεία στις 6 Σεπτεμβρίου. Στις 08/09 του 2023, η DBRS, αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB (high) με σταθερές προοπτικές.

Οι δύο πιο κρίσιμες αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία αναμένονται στις 15 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο Moody’s, o oποίος είναι ο μοναδικός μεγάλος οίκος που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Στην τελευταία του αξιολόγηση, αναβάθμισε το αξιόχρεο στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα Ba3.

Στις 19 Απριλίου παίρνει σειρά η Standard & Poors, για να ακολουθήσει μια δεύτερη αξιολόγηση του ίδιου οίκου στις 18Οκτώβρη. Στις 20/10 η Standard & Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική (outlook).

Τέλος, στις 31Μαίου ακολουθεί η αξιολόγηση του οίκου Fitch , ενώ στις 22 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση του συγκεκριμένου οίκου για το 2024. Την 1η Δεκεμβρίου 2023 η Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας από BB+ σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές.