Οι CEO κέρδισαν ήδη όσα χρήματα θα βγάλει ο μέσος εργαζόμενος μέσα στο 2024

Αν και η νέα χρονιά ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες μέρες οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας θα έχουν βγάλει περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα βγάλει ο τυπικός εργαζόμενος όλο το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα.

Μέχρι σήμερα, ο μισθός των επικεφαλής των εταιρειών που συμπεριλαμβανόνται στον δείκτη FTSE 100 θα έχει ξεπεράσει τον μέσο ετήσιο μισθό των 34.963 λιρών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αναφέρει το High Pay Centre.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, η μέση αμοιβή των CEO, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, ανέρχεται σε 3,81 εκατ. λίρες ετησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με 1.170 λίρες ανά ώρα – 109 φορές το μέσο όρο του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης.

Οι κορυφαίοι δικηγόροι του φημισμένου City του Λονδίνου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να ξεπεράσουν την ετήσια αμοιβή του μέσου εργαζόμενου.

Τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο δείκτη FTSE 350 αμείβονται κατά μέσο όρο με 1,32 εκατ. στερλίνες, οπότε θα πρέπει να εργαστούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να ξεπεράσουν τις ετήσιες αποδοχές του μέσου εργαζόμενου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το High Pay Centre.

Οι κορυφαίοι τραπεζίτες ξεπερνούν τον μισθό του μέσου εργαζόμενου στις 17 Ιανουαρίου.Οι υπολογισμοί βασίζονται σε μισθούς που δημοσιεύονται στις ετήσιες εκθέσεις των εταιρειών.

Το Συνδικαλιστικό Κογκρέσο (TUC), το οποίο εκπροσωπεί 48 συνδικάτα-μέλη του, δήλωσε ότι οι αριθμοί αποτελούν ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει “αισχρά επίπεδα μισθολογικής ανισότητας”.

‘Όπως τονίζεται από το BBC, ζητήθηκε η απάντηση του επιχειρηματικού εμπορικού οργανισμού CBI, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένες από τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο διευθυντής του High Pay Centre, Luke Hildyard δήλωσε ότι τα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς ότι οι υψηλόμισθοι στη Βρετανία δεν αμείβονται αρκετά.

«Όταν οι πολιτικοί ακούνε αυτές τις λανθασμένες απόψεις, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι καταλήγουμε με τεράστια ανισότητα και στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα του πληθυσμού», δήλωσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, κορυφαίες προσωπικότητες του χρηματοπιστωτικού και επιχειρηματικού τομέα ζήτησαν υψηλότερες αμοιβές για τους διευθύνοντες συμβούλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμαναν τις υψηλότερες αμοιβές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου ο μέσος μισθός για τα αφεντικά του S&P 500 ξεπερνούσε τα 14 εκατ. δολάρια (11,06 εκατ. λίρες) το 2022.

Ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το οποίο έχουν παρακάμψει ορισμένες βρετανικές επιχειρήσεις που επιλέγουν να εισαχθούν στις ΗΠΑ, έχει επίσης υποστηρίξει ότι τα χαμηλά επίπεδα αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων δημιουργούν κίνδυνο για τη βρετανική οικονομία.

Οι υπολογισμοί του High Pay Centre βασίστηκαν σε μελέτη από τις ΗΠΑ της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, όπου τονίζεται ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι εργάζονται 62,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 12,5 ώρες την ημέρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες στην Αγγλία και την Ουαλία, και έτσι το think tank υπολόγισε την ωριαία αμοιβή των 1.171 λιρών.