Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις τους, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται σε «τεχνική ύφεση»

Μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων την Τετάρτη (10/1), καθώς όσο η ευρωπαϊκή οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση, διατηρούνται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να εισήλθε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2024 διαφαίνεται ισχνή ανάκαμψη της.

Διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν μία «εσπευσμένη» μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ (Isabel Schnabel), σε ανάρτησής της στα social media ανέφερε ότι «υπάρχουν στοιχεία ότι οι δείκτες του κλίματος υποχωρούν ακόμη περισσότερο, ωστόσο οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες σύμφωνα με τις προβλέψεις μας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, άφησε να εννοηθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και οι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί (περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης).

«Οι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αδύναμες προοπτικές για το εγγύς μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024 είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν -σύμφωνα με τα στοιχεία της προθεσμιακή αγοράς- ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Ομόλογα: Στο 3,27% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου καταγράφηκαν συναλλαγές 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,27% από 3,33% που έκλεισε την Παρασκευή (5/1), έναντι 2,21% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,06%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0952 δολάρια από το επίπεδο των 1,0931 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.