Παπαθανάσης: Έντονο ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 90 δισ ευρώ θα μπουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Παπαθανάσης, εξήγησε ότι πρόκειται για τα 26 δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ, δηλαδή 36 δισεκατομμύρια για το 2021-2027 μείον αυτά τα οποία έχουμε πάρει που είναι 11 δισεκατομμύρια. Για τα 13 δισεκατομμύρια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και βεβαίως για το πρόγραμμα της αγροτικής πολιτικής που μετρά 18 δισεκατομμύρια.

Παπαθανάσης: Υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο πόρων που θα μπει στην ελληνική οικονομία
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο πόρων που θα μπει στην ελληνική οικονομία, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και με προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Γιατί δεν είναι μόνο η επιχειρηματικότητα, είναι τα προγράμματα που τρέχουν, είναι οι άνεργοι, η κατάρτιση των ανέργων, είναι τα νοσοκομεία που φτιάχνουμε, είναι τα κέντρα υγείας που φτιάχνουμε. Είναι όλα αυτά τα έργα τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των συμπολιτών μας».

Αναφερόμενος στη δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και στη χρηματοδότηση ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι το ΕΣΠΑ απευθύνεται κυρίως στους μικρομεσαίους, ενώ υπάρχουν και για αυτούς χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαθανάσης: «είναι σε εξέλιξη δύο προγράμματα, για τουριστικές επιχειρήσεις και για νέα επιχειρηματικότητα, δηλαδή γενική επιχειρηματικότητα. Αυτά τα προγράμματα είναι για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τώρα κλείνουν τα προγράμματα 29 Φεβρουαρίου και δίνουν έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή μπορεί κάποιος να καταθέσει ένα πρόγραμμα 400.000 και να πάρει έως 200 210.000 ευρώ σε επιδότηση. Και έχουμε και προγράμματα στήριξης του επιτοκίου. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, που το πρόγραμμα ακόμα για να κλείσει έχει ένα μήνα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 αιτήσεις, καταλαβαίνετε το μεγάλο ενδιαφέρον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

«Οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ»
Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ. Πλησιάζουμε την Πορτογαλία και θέλουμε να φτάσουμε στο 60% και παραπάνω, και θα το φτάσουμε, τόνισε.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της κοινωνικής στέγασης, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση και για αυτό έτρεξε και ένα πρόγραμμα που ήταν ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε πολλοί νέοι να μπορέσουν να αποκτήσουν επιδοτούμενο δάνειο για να μπορέσουν να αγοράσουν κατοικία. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση για κλειστά διαμερίσματα τα οποία κάποιος θα ανακαινίσει και θα πρέπει να τα μισθώσει για τρία χρόνια.

«Υπάρχει προγραμματισμός έτσι ώστε να στηριχθεί η οικογένεια και να στηριχθούν οι νέοι που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι. Ναι, είναι κάτι το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση. Έχουμε και την κοινωνική αντιπαροχή. Είναι κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί και θα ξεκινήσει. Τα προγράμματα στέγασης είναι πολύ σημαντικά γιατί βοηθούν και μέσα στο δημογραφικό. Και αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το δημογραφικό μας απασχολούν και είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.