Ποιοι θα πάνε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός -Οι ηγέτες και οι περιζήτητοι CEO, παρών και ο Μητσοτάκης

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2024, με τίτλο «Rebuilding Trust», θα διεξαχθεί το διάστημα 15-19 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

Πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση ηγετών και σημαντικών οικονομικών παραγόντων παγκοσμίως, μετά την απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και των παγκόσμιων εμπορικών ανησυχιών στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογία και ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα παραμείνουν στην ατζέντα.

O Mακρόν από την G7
Ίσως οι πιο «βαριές πολιτικές προσωπικότητες που θα παρευρεθούν είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι θα απευθύνουν και οι δύο ειδικές ομιλίες. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να δώσει το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που θα παραβρεθεί στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία ήταν εκεί μόνο ο Γερμανός Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει το CNBC. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οιπερισσότεροι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής, με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους να αυξάνονται.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ- όπως ούτε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

Δεν πάει ο Μπάιντεν
Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι.

Ο Σάλιβαν είναι πιθανό να συμμετάσχει στην τελευταία συνάντηση των «Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας για την Ουκρανία», με συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Κυριακή, η οποία θα καλύψει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που έχει καταρτίσει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Το σχέδιο έχει συζητηθεί πολύ από τους διεθνείς παρατηρητές, αλλά έχει απορριφθεί από τη ρωσική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ ενδέχεται να προκαλέσει την αμηχανία των παραβρισκόμενων με την προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη. Ο Μίλεϊ έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα του εναντίον μιας σειράς οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο
Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι αναμφίβολα πρόθυμοι να ακούσουν τον Σαμ Αλτμαν, διεύθυνοντα σύμβουλο της εταιρείας κατασκευής του ChatGPT OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ και ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι
Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν ως συνήθως αισθητή την παρουσία τους, συμπεριλαμβανομένων της πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Ε[ιπλέον, θα παραβρεθούν οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών όπως ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο
Τέντρος Αντάνομ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Τιράνα Χασάν του Human Rights Watch.