«Ψαλίδι» στα μπόνους των golden boys ρίχνουν οι ξένες τράπεζες

0
4

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για κάποιες τράπεζες

Το ενδεχόμενο να μειώσουν το συνολικό ποσό με τη μορφή μπόνους που θα αποδώσουν στα στελέχη τους για το 2023 εξετάζουν οι Deutsche Bank, UBS και Societe Generale, καθώς η περυσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες.

Το προσωπικό σε ορισμένα τμήματα που σημείωσαν καλές επιδόσεις ενδεχομένως να λάβει υψηλότερα μπόνους για πέρυσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν πόσο μεγάλες θα είναι οι περικοπές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συνολικό κονδύλι θα μειωθεί ενώ όπως σημείωσαν η διαδικασία λήψης των αποφάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την περασμένη Τρίτη, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank Τζέιμς φον Μόλτκε δήλωσε ότι τα μπόνους «θα αντανακλούν την απόδοση το 2023. Και όπως είδατε σε διάφορους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, ιδίως το 2023, ήταν μια δύσκολη αγορά».

Τα έσοδα του τμήματος της επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 12% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Στη Societe Generale, η πτώση ήταν της τάξεως του 2,5%, ενώ στη UBS αποδυναμώθηκαν κατά 7,3%. Τα μπόνους στους διαχειριστές περιουσίας της ελβετικής τράπεζας σε Ευρώπη και Ασία αναμένεται επίσης να μειωθούν.

Μειώσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Ίδιο κλίμα επικρατεί και στις ΗΠΑ, όπου τα μπόνους του 2023 για τους συμβούλους στις εταιρικές συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 25%, σύμφωνα με έκθεση της συμβούλου αποζημιώσεων Johnson Associates. Τα μπόνους των traders αναμένεται επίσης να περικοπούν.
Αναφορικά με το 2024, τα πράγματα μάλλον θα εξελιχθούν καλύτερα.

«Θα δείτε πολύ περισσότερη δραστηριότητα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως και περισσότερη κινητικότητα από τα ιδιωτικά κεφάλαια», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ντέιβιντ Ρούμπεσταϊν της Carlyle Group. Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τεντ Πικ, δήλωσε ότι μια σταθερή, προβλέψιμη πτώση «είναι καλή για την επενδυτική τραπεζική, διότι είναι κάποια χαρτοφυλάκια χρηματοοικονομικών που έχουν κλειδωθεί και πρέπει να απελευθερωθούν».