«Ράλι» για το Bitcoin – Κοντά στα 47.000 δολάρια

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 46.870 δολάρια μετά από ένα σύντομο ράλι πάνω από τα 47.000 δολάρια, λόγω της αισιοδοξίας ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να εγκρίνουν τα πρώτα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν απευθείας στο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο του κόσμου.

Η άνοδος του Bitcoin ανέρχεται πλέον στο 10% φέτος, σε αντίθεση με τις πτώσεις που σημειώνουν την ίδια περίοδο οι μετοχές και ο χρυσός. Την Δευτέρα μάλιστα το κορυφαίο crypto πραγματοποίησε υψηλό 21 μηνών.

Αμοιβαίο σε Bitcoin
Η αγορά κρυπτογράφησης αναμένει το πράσινο φως για τα αμερικανικά spot Bitcoin ETF μέχρι την προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου. Οι υποψήφιοι εκδότες, όπως η BlackRock Inc., η Fidelity Investments και η Ark Investment Management, επικαιροποίησαν τα χαρτιά τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απαντήσει τουλάχιστον για μία από τις αιτήσεις.

Εάν τα αμοιβαία κεφάλαια εγκριθούν, το επόμενο ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα προσελκύσουν. Το Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 172% τους τελευταίους 12 μήνες, ένα σημάδι ότι οι έμποροι αναμένουν ευρύτερη υιοθέτηση του token, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι συμμετέχοντες φαίνεται να αρχίζουν να σκέφτονται ότι οι αρχικές ροές θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες», δήλωσε ο Kyle Doane, trader στην Arca.

Ο πρόεδρος της SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) Gary Gensler έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η κρυπτογράφηση είναι γεμάτη απάτες και παραπτώματα. Ο οργανισμός έβαλλε κατά του τομέα μετά την πτώση του 2022 και καταρρεύσεις όπως η πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Αλλά η SEC έχασε πέρυσι μια σημαντική νομική μάχη εναντίον του διαχειριστή κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων Grayscale Investments LLC, γεγονός που αναθέρμανε τις εικασίες ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συναινέσει στα spot ETFs. Η διαμάχη αφορούσε την επιθυμία του Grayscale Bitcoin Trust ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων να μετατραπεί σε ένα τέτοιο προϊόν.

Οι επικριτές
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα spot ETF κρυπτογράφησης θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους επενδυτές, δεδομένου ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι διαβόητα για τη μεταβλητότητά τους και την προσέλκυση παράνομων δραστηριοτήτων.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί, δυστυχώς, είναι ότι πολλοί και πολλοί Αμερικανοί, κατά την άποψή μας, θα πληγούν οικονομικά», δήλωσε ο Dennis Kelleher, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Better Markets για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση.

Η πολύμηνη άνοδος του Bitcoin ανέβασε την αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ευρύτερα, ενισχύοντας μικρότερα tokens όπως το Solana και το Avalanche. Οι μετοχές των ΗΠΑ που συνδέονται με την κρυπτογράφηση αυξήθηκαν τη Δευτέρα, παρέχοντας ούριο άνεμο για τους ομοειδείς της Ασίας, όπως η ιαπωνική Monex Group και η Woori Technology Investment Co. στη Νότια Κορέα.

Κίνδυνος υποχώρησης
Ορισμένοι αναλυτέςτης κρυπτογράφησης αναρωτιούνται αν το Bitcoin είναι ώριμο για μια υποχώρηση αν και όταν τελικά προχωρήσει η έγκριση της SEC, καθώς οι κερδοσκόποι μπορεί να αποφασίσουν να πάρουν ένα κομμάτι των κερδών από το ράλι του κρυπτονομίσματος.

Με βάση τα διαγραμματικά μοτίβα, το επίπεδο των 51.000 δολαρίων είναι ένας πιθανός στόχος πριν από οποιαδήποτε τέτοια υποχώρηση, σύμφωνα με τον Tony Sycamore, αναλυτή αγοράς στην IG Australia Pty.

Το token έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών των 69.000 δολαρίων το 2021 κατά τη διάρκεια ενός bull run της εποχής της πανδημίας που τροφοδοτήθηκε από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.