Σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο – Στα 79 δολάρια το βαρέλι

0
3

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 79 ευρώ, αφού έκλεισε σε υψηλό τριών εβδομάδων την Πέμπτη, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που έχουν αναστατώσει την παγκόσμια ναυτιλία.

Στα 79,09 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του μπρεντ την Παρασκευή το πρωί, ενώ το West Texas Intermediate κινείται στα 74,19 δολάρια, με τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων να παρέχει περαιτέρω στήριξη στις τιμές.

Χωρίς σταθερή κατεύθυνση οι τιμές
Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, αλλά οι αντάρτες συνεχίζουν να απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία, εκτοξεύοντας πυρά σε ένα ακόμη πλοίο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα θα συνεχιστούν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το αργό έχει δυσκολευτεί να καθορίσει μια σταθερή κατεύθυνση μέχρι στιγμής το 2024 – ανεβαίνει και πέφτει σε εναλλασσόμενες εβδομάδες – με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζονται από τους εμπόρους που περιορίζουν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα, ενισχύοντας το δολάριο και πλήττοντας τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η αγορά φαίνεται καλά εφοδιασμένη φέτος, δεδομένης της παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα.

Μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου ήταν ισχυρές, οι εισαγωγές επίσης ανεβαίνουν, καθώς τα διυλιστήρια αξιοποιούν στο έπακρο τις φθηνές και άφθονες καναδικές προμήθειες. Επίσης, στο επίκεντρο, η κακοκαιρία έχει περιορίσει μερικώς την παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού Bakken.

«Θα μπορούσε να είναι η απόσυρση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που τελικά ανάγκασε την αγορά να τιμολογήσει τις διακοπές λειτουργίας του Bakken και, κατ’ επέκταση, να αποδώσει λίγο μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου και στην κρίση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

Οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή
Η κύρια ανησυχία σχετικά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των χτυπημάτων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν – είναι το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να παρασυρθεί σε μια άμεση σύγκρουση.

Ενώ οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων έχουν κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα αυτή την εβδομάδα, υπήρξε μια πιο έντονη άνοδος στα χρονικά περιθώρια, τα οποία μετράνε τη διαφορά μεταξύ των συμβολαίων.

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν τους κινδύνους για την προσφορά πετρελαίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ Group Holdings Ltd. Daniel Hynes και Soni Kumari. «Παρόλα αυτά, η προσφορά παραμένει επαρκής, λόγω των εξαγωγών από τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ η ζήτηση είναι υποτονική», ανέφεραν.