Σήμερα το πρώτο Eurogroup της χρονιάς – Το Σύμφωνο Σταθερότητας κυριαρχεί στην ατζέντα

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Eurogroup της χρονιάς, ενώ την Τρίτη σειρά παίρνει το Ecofin.

Το πιο «καυτό» θέμα της ατζέντας του Eurogroup που θα διεξαχθεί υπό την βελγική προεδρία, αποτελεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν μετά την καταρχήν συμφωνία στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας
Αρχικά την Δευτέρα στο Eurogroup και την Τρίτη στο Ecofin θα συζητηθούν λεπτομέρειες για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας πριν αυτό πάρει τον δρόμο του Ευρωκοινοβουλίου για έγκριση. Το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της πορείας της κύρωσης της συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις τον Δεκέμβριο, φαίνεται ότι υπάρχει γενικότερη σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για την Ελλάδα καθώς θα δώσει μια έξτρα δημοσιονομική ανάσα στην χώρα μας.

Ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης
Επιπλέον, στο πλαίσιο του άξονα εργασίας σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και με βάση σημείωμα που εκπόνησε η Επιτροπή, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει δεύτερη συζήτηση και θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, με έμφαση στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη, τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της και τα μελλοντικά μέτρα πολιτικής.

Οι υπουργοί θα υποδεχτούν τον Christian Zinglersen, διευθυντή του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), και τον Jeromin Zettelmeyer, διευθυντή της Bruegel, οι οποίοι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Σύσταση για την ευρωζώνη για το 2024
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης, τα σχέδια συστάσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2024, πριν από την έγκρισή τους στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στις 16 Ιανουαρίου.

Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, το Συμβούλιο απευθύνει ετήσιες συστάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη στο σύνολό της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι συστάσεις συζητούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Eurogroup και εκδίδονται επίσημα από το Συμβούλιο μετά την έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Ecofin
Tην Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η ατζέντα θεμάτων του πρώτου εξαμήνου υπό την βελγική προεδρία, ενώ επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπάρχει ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης και η οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το πρώτο εξάμηνο του 2024.