Στα 78 δολάρια το πετρέλαιο – Μείωση των αποθεμάτων και εντάσεις στην Μ. Ανατολή στο επίκεντρο

0
5

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο την Τετάρτη, λόγω των ενδείξεων ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνονται και οι αυξανόμενες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενισχύουν τον κίνδυνο να διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 77,86 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,35%, ενώ το West Texas Intermediate ενισχύεται κατά 0,46% στα 72,57 δολάρια.

Μείωση αποθεμάτων
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, με τα επίπεδα στο Cushing να μειώνονται επίσης. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, εν τω μεταξύ, προέβλεψε ένα μικρό παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές. Οι επιθέσεις – οι οποίες συνεχίζονται παρά την ανάπτυξη ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – θεωρούνται απόρροια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αστάθεια τιμών
Οι τιμές του αργού διακρίνονται από αστάθεια στην αρχή του έτους, ανεβαίνοντας και πέφτοντας εναλλάξ, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα. Η αγορά έχει υποστηριχθεί από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας, και τις διακοπές στη Λιβύη. Παρόλα αυτά, μια βαθιά μείωση των επίσημων τιμών από τη Σαουδική Αραβία έχει υποδηλώσει ότι υπάρχει αδυναμία.

«Η συρροή παραγόντων γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι αντικρουόμενες προοπτικές προσφοράς και η αργή παγκόσμια ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε αυτή την ευρύτερη μεταβλητότητα των τιμών», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte.

Το μπρεντ έκλεισε σχεδόν 2% υψηλότερα την Τρίτη, αφού η EIA ανέφερε σε μηνιαίες προοπτικές ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως το 2024. Τα συνολικά αμερικανικά αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2021.