Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου – Λίγο πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι

0
5

Oι τιμές πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Δευτέρα, καθώς ο κίνδυνος ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των Χούθι θα πυροδοτούσαν μια ευρύτερη σύγκρουση και θα διέκοπταν τις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή, δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 78,40 δολάρια το βαρέλι με οριακή άνοδο 0,15%, ενώ το West Texas Intermediate κινείται ανοδικά κατά 0,06% στα 72,72 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποίηση των τιμών
Ενώ το μπρεντ σημείωνε άνοδο άνω του 4% κάποια στιγμή την Παρασκευή, έκλεισε τη συνεδρίαση με σχετικά μέτρια κέρδη της τάξης του 1,1%. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τα χτυπήματα κατά των Χούθι ήταν αντίποινα για τις παρενοχλήσεις πλοίων της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες έχουν ορκιστεί να μην σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σταθεροποίηση των τιμών υποδηλώνει ότι η αγορά δεν βλέπει, σε αυτό το σημείο, μεγάλες πιθανότητες η εξελισσόμενη σύγκρουση να εξαπλωθεί και να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή αργού και τις ροές από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Αντιθέτως, η προοπτική της αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης φαίνεται να υπερισχύουν.

«Προς το παρόν, οι εξελίξεις στην περιοχή δεν έχουν αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV. «Και ελλείψει διαταραχών της προσφοράς, η αγορά πετρελαίου παραμένει «άνετη» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τις αυξημένες εντάσεις», πρόσθεσε.

Μεγάλες εταιρείες διακόπτουν τα δρομολόγια μέσω Ερυθράς Θάλασσας
Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά σχετικά με το αν οι περικοπές της παραγωγής που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν ένα επικείμενο πλεόνασμα.
Ωστόσο, οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν σε κάποιο βαθμό τις ροές αργού. Τουλάχιστον τρεις εταιρείες πετρελαιοφόρων, οι οποίοι συνολικά διαθέτουν περισσότερα από 350 πλοία, ανέφεραν την Παρασκευή ότι διακόπτουν τα δρομολόγιά τους μέσω της νότιας Ερυθράς Θάλασσας. Πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλοι μετά τη συμβουλή των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ότι όλα τα πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την περιοχή.

«Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει επί του παρόντος την παραγωγή πετρελαίου, το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου που αποτιμάται στις τιμές του πετρελαίου φαίνεται τώρα μέτριο», ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs Group. Οι τιμές είναι πιθανό να κυμανθούν μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών, καθώς η υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περιορίζει την άνοδο, ενώ ο χαμηλός κίνδυνος ύφεσης και η ανταποκρινόμενη προσφορά του ΟΠΕΚ+ περιορίζουν την πτώση, ανέφεραν.