Το ράλι του χρηματιστηρίου συνεχίζεται – Οι σημαντικότερες ημερομηνίες και ο κρίσιμος Μάρτιος

0
4

Μετά από μια άνοδο άνω του 39% το 2023, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μπει «φουριόζο» και στο 2024.

Την Πέμπτη, συνεχίζοντας το ανοδικό του ράλι για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλό δεκαετίας στις 1.347,90 μονάδες, αφού πρώτα ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 1.350.

Τράπεζες και ενέργεια
Με οδηγό τις τράπεζες καιτις μετοχές ενέργειας το Χρηματιστήριο Αθηνών εκμεταλλεύεται τις καλές επιδόσεις του 2023 και τις ευκαιρίες που του δίνουνοι συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ώστε να έρθουν νέοι μεγάλοι επενδυτές στην ελληνική αγορά.

Εταιρείες ενέργειας, όπως η Cenergy Holdings, η Motor Oil, η ΓΕΚ Τέρνα και η ΔΕΗ «έσυραν τον χορό» την Τετάρτη, με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύουν τα κέρδη τους την Πέμπτη.

Επιτόκια και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ενας από τους «ευνοϊκούς οικονομικούς ανέμους» που πλέουν διεθνώς είναι η πεποίθηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ειδικά η ΕΚΤ και η Fed, θα μειώσουν φέτος τα επιτόκιά τους, πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αρχίζει να επιβραδύνεται πιο σύντομα και σε μεγαλύτερο βαθμό δεν αποκλείεται να έρθουν μειώσεις επιτοκίων και νωρίτερα.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ενας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε δυνητικά να ωθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η εισαγωγή του διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Reuters κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συμβεί μέσα στον Φεβρουάριο και πιθανότατα το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Ο «κρίσιμος» Μάρτης
Στις 15 Μαρτίου ο μόνος διεθνής οίκος αξιολόγησης, η Moody’s, που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, πιθανότατα να το πράξει. Μάλιστα, η JP MORGAN ανεβάζει τις πιθανότητες αναβάθμισης στο 90%.

Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να «σπρώξει» και άλλα μεγάλα funds στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Επιπλέον, πιθανότατα τον ίδιο μήνα να έχουμε και πώληση μέρους ή όλου του ποσοστού του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο αυτή την στιγμή κατέχει το 27% της τράπεζας.

Πέρσι, είχε προηγηθεί η απεμπλοκή του ΤΧΣ από την Eurobank και την Alpha Bank.

To 2023, το ΤΧΣ διέθεσε επίσης το 22% που είχε στην ΕΤΕ και αυτή την στιγμή κατέχει ένα υπόλοιπο 18,39%.

Τέλος, μείζονος σημασίας για την πορεία του ΧΑ είναι και τα ετήσια αποτελέσματα για το 2023 που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες τον Μάρτιο.