Τουρκία: Nέα μέτρα για την προστασία της λίρας

0
4

Η Τουρκία τροποποίησε την Τρίτη τους κανονισμούς για να αποτρέψει τους αποταμιευτές από το να συρρέουν σε ξένα νομίσματα και να ανακουφίσει την πίεση στη λίρα μετά τον τερματισμό ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων αυτό το μήνα.

Η κεντρική τράπεζα καθιστά πιο δαπανηρό για τους εμπορικούς δανειστές να έχουν καταθέσεις σε σκληρά νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε ορισμένους λογαριασμούς που συνδέονται με το συνάλλαγμα, οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος αποταμίευσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και έχει ως στόχο να στηρίξει τη λίρα.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης της λίρας
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για να ενθαρρύνουν περισσότερες αποταμιεύσεις στο τοπικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία, αφού ολοκλήρωσαν τον κύκλο σύσφιγξης την περασμένη εβδομάδα με την αύξηση των επιτοκίων στο 45%, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η λίρα είχε μικρή μεταβολή στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, αφού έχασε σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Τα τελευταία βήματα ακολουθούν τη μείωση των επιτοκίων που προσφέρονται στις τακτικές καταθέσεις σε λίρες, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τους ντόπιους αποταμιευτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες.

Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει πλέον να βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε συνάλλαγμα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ιστοσελίδα της. Πέρα από τους υφιστάμενους κανόνες για τα υποχρεωτικά αποθεματικά, ένας πρόσθετος δείκτης για τους λογαριασμούς αυτούς που πρέπει να διατηρούνται σε λίρες διπλασιάστηκε στο 8%.

Η νομισματική αρχή μειώνει επίσης τις απαιτήσεις για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που συνδέονται με το συνάλλαγμα και έχουν διάρκεια έως έξι μήνες, μειώνοντας την υποχρεωτική αναλογία τους στο 25% από 30%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες λιρών μπορούν να αντισταθμίσουν τις συναλλαγματικές απώλειες, λαμβάνοντας κρατικά εγγυημένη αποζημίωση για οποιαδήποτε υποτίμηση η οποία υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.