«Βυθίζονται» οι τιμές του φυσικού αερίου – Στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα

0
4

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν την Τρίτη πάνω από 4%, εν μέσω της αδύναμης βιομηχανικής ζήτησης και των μεγαλύτερων από το μέσο όρο αποθεμάτων για αυτή την εποχή του έτους παρά το παρατεταμένο κρύο στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι αγορές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό το βαθύ ψύχος της περασμένης εβδομάδας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς οι έμποροι πιστεύουν ότι η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη για να ολοκληρώσει τη φετινή χειμερινή περίοδο με αρκετό φυσικό αέριο στους αποθηκευτικούς χώρους. Το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη , το ολλανδικό TTF, διαπραγματεύεται στα 28,34 ευρώ με πτώση 4,42%.

Υψηλό επίπεδο αποθεμάτων και αδύναμη ζήτηση
Οι αποσύρσεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά οι αποθήκες στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 80% γεμάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Στις 13 Ιανουαρίου, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 79,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Την περασμένη εβδομάδα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κάτω του μέσου όρου, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αποσύρσεις σε μια εβδομάδα μέχρι στιγμής κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με το Oil Price.

«Ωστόσο, οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες πάνω από τον μέσο όρο του 68% για αυτή την εποχή του έτους», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.

«Προς το παρόν, εξακολουθούμε να υποθέτουμε ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες θα ολοκληρώσουν τη χειμερινή περίοδο περίπου στο 52% γεμάτες, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη προοπτική ανόδου για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Συνολικά, το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων, η αδύναμη ζήτηση από τη βιομηχανία και η εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα χωρίς σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό έχουν οδηγήσει προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.