Yποχωρούν οι τιμές πετρελαίου – Στα 75 δολάρια το βαρέλι

0
4

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τετάρτη, καθώς οι αγορές στάθμισαν τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και τις πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το αργό μπρεντ υποχωρεί 0,82% στα 75,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate έχει επίσης υποχωρήσει κατά 0,90% και διαπραγματεύεται στα 69,75 δολάρια το βαρέλι.

Γεωπολιτικές ανησυχίες
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν «σκαρφαλώσει» περίπου 2 δολάρια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι το Σαββατοκύριακο και την αναφερόμενη άφιξη ενός ιρανικού πολεμικού πλοίου τη Δευτέρα. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές οδούς για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η αισιοδοξία της αγοράς για πρόωρη και επιθετική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων υποχώρησε εν όψει της δημοσίευσης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των στοιχείων για την απασχόληση.

«Οι αγορές ενέργειας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις ευρύτερες πιέσεις που παρατηρήθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με τις αγορές μετοχών να είναι επίσης πιο αδύναμες. Η αδυναμία στο πετρέλαιο έρχεται παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Προσφορά και ζήτηση
Οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκράτησαν τις τιμές εν όψει των σχεδίων του ΟΠΕΚ+ να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΥΕΠ) στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ενώ η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, ένα αρκετά άνετο ισοζύγιο πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 συμβάλλει στην άμβλυνση ορισμένων από αυτές τις ανησυχίες», δήλωσαν οι αναλυτές της ING.

«Με δεδομένη την κλίμακα των περικοπών που ήδη βλέπουμε, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει περισσότερο αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του 2024», ανέφεραν, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πρόσφατες περικοπές έχουν προέλθει από εθελοντικές μειώσεις.

Εν όψει των εβδομαδιαίων εκθέσεων για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν.

Τα στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute αναμένονται την Τετάρτη , ενώ τα στοιχεία από την Energy Information Administration, τον στατιστικό βραχίονα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναμένονται την Πέμπτη.