Bloomberg: Η εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ προσελκύει επενδυτές -Στα 738 εκ. το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο

0
4

Η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», της κύριας πύλης του τουρισμού στην Ελλάδα, ορίστηκε στο υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών εν μέσω μεγάλης ζήτησης, σύμφωνα με τους όρους που είδε το Bloomberg News.

Η δημόσια προσφορά 90 εκατομμυρίων μετοχών, η μεγαλύτερη από το 2000 πρόκειται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 738 εκατομμύρια ευρώ (802 εκατομμύρια δολάρια), αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων. Η ΑΜΚ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με τις μετοχές να αρχίζουν να διαπραγματεύονται από τις 7 Φεβρουαρίου.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό, γεγονός που δείχνει τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας.

Με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να έχει να δει μια σημαντική νέα εισαγωγή πάνω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την PC Systems SA το 2000, υπάρχουν ελπίδες ότι η σχεδιαζόμενη πώληση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ελλάδας, γνωστού ως «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη σύναψη ακόμα περισσότερων συμφωνιών.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τoυ Δημοσίου έχει συνάψει συμφωνία με την AviAlliance, υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ. Η AviAlliance συμφώνησε να αγοράσει το 10% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ή 30 εκατομμύρια κοινές μετοχές, σε συνολική τιμή που αντιστοιχεί στην τιμή διάθεσης καθώς και σε premium, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το εύρος τιμών για την ΑΜΚ είχε διαμορφωθεί στα 7 έως 8,20 ευρώ ανά μετοχή, ανέφερε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τoυ Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις 24 Ιανουαρίου.

Οι Morgan Stanley, BofA είναι οι κύριοι ανάδοχοι της συναλλαγής, ενώ οι Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, HSBC «τρέχουν» το βιβλίο προσφορών, με τις Ambrosia, Alpha Bank, AXIA, Eurobank, Euroxx, NBG, Παντελάκης, Πειραιώς να ενεργούν ως συνδιαχειριστές.