Μικρή πτώση για το πετρέλαιο την Δευτέρα – Στα 82 δολάρια το βαρέλι

0
4

Υποχωρεί την Δευτέρα το πετρέλαιο μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Το μπρεντ υποχωρεί 0,32% στα 81,93 δολάρια το βαρέλι, μετά από κέρδη 6,3% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 76,57 δολάρια με πτώση 0,35%.

«Ελπίδες» για τερματισμό της σύγκρουσης
Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν του Ιράν είχε συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες στη Βηρυτό, μεταξύ άλλων με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς. «Οι εξελίξεις στη Γάζα κινούνται προς μια διπλωματική λύση», δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σειρά επιδρομών στη Γάζα σε στόχους στη πόλη Ράφα, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι άμαχοι θα πρέπει να κατευθύνονται σε περιοχές εκτός κινδύνου πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση.

Ρεκόρ προσφοράς
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται εντός μιας ζώνης περίπου 10 δολαρίων για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, καθώς η νευρικότητα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άφθονη παγκόσμια προσφορά και τις επισφαλείς προοπτικές της ζήτησης – ιδίως στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή.

Η παραγωγή από τη λεκάνη Πέρμιαν του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού – η οποία βοήθησε τις ΗΠΑ να εξάγουν έναν πρωτοφανή όγκο πέρυσι – εκτιμάται ότι θα σημειώσει άλλο ένα ρεκόρ φέτος. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 5% σε 6,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο διαχειριστής αγωγών Plains All American Pipeline LP στην παρουσίαση των κερδών του τέταρτου τριμήνου.

Υπάρχουν πρόσθετοι καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις για τη ζήτηση στην Κίνα, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. σε σημείωμά τους, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων

Οι αγορές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τις μηνιαίες εκθέσεις τόσο του ΟΠΕΚ όσο και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση.