Μητσοτάκης για Θεσσαλία: Πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών -Ήδη έχει διατεθεί 1 δισ.

0
4

Την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προτιμά την συναίνεση από την ένταση και υποστήριξε ότι οι πλημμύρες στην Θεσσαλία περιλαμβάνονται στις 2-3 πιο καταστροφικές που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Πάνω από 3,3 δισ. η ενίσχυση
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, κόστους 3,3 δισ. ευρώ κινείται σε δύο άξονες:

Την οικονομική στήριξη των Θεσσαλών
Την ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσαν οι καταστροφικές πλημμύρες
«Αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία, κινηθήκαμε γρήγορα, ενώ παράλληλα κινητοποιήθηκαν διαδικασιες για μόνιμες λύσεις εναντια στις απειλές της φύσης», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ειναι μια πολύπλοκη διαδικασια που απαιτει χρόνο πόρους, ποικίλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις και συναίνεση με τις τοπικες αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Επιπλέον, απαιτείται άψογη προετοιμασία και σωστοί διαγωνισμοί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με το κόστος σε βάθος τετραετίας να ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ, έχουν ήδη κινητοποιηθεί πόροι άνω του 1 δισ.

Εχουν ήδη διατεθεί 148 εκ. με την πρώτη αρωγή σε 43 χιλ. νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 20 εκατ. αφορούν επιχειρήσεις.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ήδη εξυπηρετηθεί οι μισές από τις 299.000 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου, ενώ όσες δεν έχουν εξυπηρετηθεί έχουν ελλειπή δικαιολογητικά.

Με 58.000 αυτοψίες σε 145 κοινότητες, έχουν κριθεί ακατάλληλα 3.100 ακίνητα, ενώ περίπου άλλες 4.000 έχουν υποστεί ζημιές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν σταλεί ήδη 100 οικίσκοι για τους πλημμυροπαθείς και αναμένονται αλλοι 700.

Για τα σχολεία που υπέστησαν ζημιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από πριν.

Επιπρόσθετα, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μέσα στον Φεβρουάριο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή διάταξη για Ενιαίο Φορέα Υδάτων, η οποία θα αποτελέσει μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή του πορίσματος των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για το νερό της λίμνης Κάρλας.