Ο «καυτός» Μάρτιος για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο – Οι ημερομηνίες κλειδιά

0
5

«Καυτός» αναμένεται να είναι ο Μάρτιος για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, καθώς είναι πολλά τα σημαντικά γεγονότα που πρόκειται να λάβουν χώρα αυτό το διάστημα.

Τα σημαντικότερα από αυτά, είναι το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του ΑΕΠ, η πιθανή νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και οι αποφάσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Τράπεζα Πειραιώς
Ενδεχομένως και αύριο 1η Μαρτίου, το ΤΧΣ να ανακοινώσει την διάθεση του ποσοστού του στην Πειραιώς και πιθανότατα από την Δευτέρα 4 Μαρτίου να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία.

Τα δεδομένα συγκλίνουν προς διάθεση και του 27% λόγω της αυξημένης διάθεσης διεθνών επενδυτών να συμμετέχουν.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει κ ο αντίλογος να διατηρήσει το δημόσιο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5-7% ακριβώς για τον λόγο ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές και πιθανώς το δημόσιο να μπορούσε να αντλήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αντλήσει το ΤΧΣ θα είναι περίπου στο 1δισ. ευρώ.

Αποτελέσματα τραπεζών

Στις 7 Μαρτίου θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης 2023 η Eurobank και η Αlpha Bank, ενώ στις 12 Μαρτίου κλείνει τον χορό η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματά της στις 14 Φεβρουαρίου. Όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών αναμένονται να είναι ισχυρά.

ΑΕΠ
Στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το ΑΕΠ του 2023 που θα δείξουν κατά πόσο η κυβέρνηση ξεπέρασε τους στόχους που είχε θέσει και θα σηματοδοτήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 2024.

Επενδυτική βαθμίδα
Έχοντας ήδη αρκετές αναβαθμίσεις στην «πλάτη» της από το 2023, η ελληνική οικονομία αναμένει την απόφαση της Μοοdy’s, του μεγαλύτερου εκ των τριών μεγάλων οίκων, που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα, αν κ βρίσκεται μόλις ένα σκαλί κάτω από αυτή.

Σε μία πιθανή θετική εξέλιξη, τα οφέλη τόσο για το χρηματιστήριο όσο και για την ελληνική οικονομία εν γένει, θα είναι πολλαπλά, καθώς θα ξεκλειδώσει επενδύσεις και κεφάλαια από μεγάλα διεθνή funds.

Κατώτατος μισθός
Τέλος, στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Όπως έχουν τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το πρώτο ψηφίο θα είναι το 8 με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει μια αύξηση 40-50 ευρώ που θα φέρει τον κατώτατο μισθό στα 820-830 ευρώ. Σε βάθος τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.