Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο – Κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι

0
4

Oι τιμές πετρελαίου υποχωρούν από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης αντισταθμίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 82,83 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,77% μετά από ράλι σχεδόν 8% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,74 δολάρια με πτώση 0,45%.

Υπερπροσφορά
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα υπάρχει υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου όλο το 2024, ενώ η οικονομία της Κίνας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση.

Παρόλα αυτά, οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν πάρα πολύ, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Για να διατηρηθεί οποιοδήποτε ασφάλιστρο στην τιμή του πετρελαίου από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πρέπει να διαταραχθεί η φυσική προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αναμένεται να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά», πρόσθεσε.

Τα ανοδικά στοιχήματα για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 μετά την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων στην περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Οι αγορές καυσίμων, εν τω μεταξύ, βρίσκονται στο επίκεντρο, εν μέσω μιας από τις πιο ενεργές περιόδους συναλλαγών για τα διυλισμένα προϊόντα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τα κέρδη τους σε ετήσια βάση ξεπερνούν εκείνα του αργού.