Σε τροχιά ανόδου το πετρέλαιο – Στα 83 δολάρια το βαρέλι

0
4

Το πετρέλαιο διατηρεί τα κέρδη του, καθώς οι ενδείξεις ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμμορφώνονται με τις περικοπές της προσφοράς επισκίασαν τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη ζήτηση.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 82,80 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 1,5% την Πέμπτη, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,11, κοντά στο υψηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Νοεμβρίου.

«Ελκυστικά» τα εμπορεύματα
Τα κέρδη του πετρελαίου οφείλονται στο ράλι των μετοχών και την υποχώρηση του δολαρίου, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο «ελκυστικά» για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Το αργό διαπραγματεύεται κοντά στο ανώτερο άκρο του στενού εύρους που βρίσκεται φέτος, με τους δύο δείκτες αναφοράς να βρίσκονται σε πορεία για τα τέταρτα εβδομαδιαία κέρδη τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες που επισημαίνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας σχετικά με το κατά πόσο οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι πλεονασματικές όλο το έτος, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνεται.

Ο ΟΠΕΚ+
Ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει μειώσεις της προσφοράς για να στηρίξει τις τιμές. Η Ρωσία έχει σχεδόν επιτύχει τον στόχο της για εθελοντικές μειώσεις για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την υπόσχεση πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία για τον Ιανουάριο. Επιπλέον, το Ιράκ και το Καζακστάν έχουν υποσχεθεί συμμόρφωση με τους στόχους τους, αφού δεν κατάφεραν να μειώσουν πλήρως την παραγωγή όπως είχαν υποσχεθεί τον περασμένο μήνα.

Στη Μέση Ανατολή, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ εντάθηκαν σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, η οποία εγείρει ανησυχίες. Στη Γάζα, το Ισραήλ συνέλαβε δεκάδες μαχητές της Χαμάς στο νοσοκομείο Νάσερ, ενώ βρέθηκαν χειροβομβίδες και βλήματα όλμου.

Στις αγορές καυσίμων εν τω μεταξύ, οι έμποροι επικεντρώνονται στις επιπτώσεις των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα, και στις διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσφορά. Τα συμβόλαια αναφοράς για το ντίζελ και τη βενζίνη έχουν αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά από την αρχή του έτους, ενώ το αργό κινείται περίπου 7% υψηλότερα.