Σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός – Πώς θα επηρεάσει την τιμή του ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων

Η τιμή του χρυσού παραμένει σταθερή σε ένα στενό εύρος, γύρω από τα 2.030 δολάρια καιτην Πέμπτη διαπραγματεύεται με οριακή πτώση 0,16% στα 2.033,16 δολάρια, καθώς οι έμποροι παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον πιθανό ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φέτος.

Οι αγορές εμφανίζονται πεπεισμένες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο.

Αυτό κρατά τους «ταύρους» του δολαρίου ΗΠΑ σε άμυνα, κάτω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών που άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα FX Street.

Δεν «βιάζεται» η Fed
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από σημαίνοντες αξιωματούχους της Fed ανέφεραν πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στον απόηχο της ανθεκτικής οικονομίας των ΗΠΑ.

Κάτι τέτοιο είναι υποστηρικτικό για τις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και περιορίζει την άνοδο για την τιμή του χρυσού που δεν έχει αποδόσεις.

Πέραν αυτού, το επικρατούν περιβάλλον επικινδυνότητας αποδεικνύεται άλλος ένας παράγοντας που υπονομεύει το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Αυτό, με τη σειρά του, συγκρατεί τους επενδυτές από την τοποθέτηση επιθετικών στοιχημάτων και οδηγεί σε περιορισμένη μεταβολή των τιμών του χρυσού.

O «χρησμός» της UBS
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα «σκαρφαλώσουν» υψηλότερα, όταν η Fed μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της UBS Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι ο χρυσός θα φθάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.