Σταθερές οι τιμές πετρελαίου – Στα 83 δολάρια το βαρέλι

0
4

Oι τιμές πετρελαίου διατηρούνται σταθερές, ισορροπώντας μεταξύ του υψηλότερου από το αναμενόμενο αμερικανικού πληθωρισμού και των αισιόδοξων εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 0,10% στα 82,85 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού διαπραγματεύνται στο + 0,05% και στα 77,91 δολάρια το βαρέλι.

Πληθωρισμός
«Το ράλι των τιμών διακόπηκε από τον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό στις ΗΠΑ, εξαιτίας του οποίου ενδεχομένως να καθυστερήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του τομέα ενέργειας της DBS Bank, Suvro Sarkar.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί έντονα. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι ανέφερε ότι η αγορά πετρελαίου δεν θα δεχτεί ιδιαίτερες πιέσεις φέτος, με την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς να υπερβαίνει την παγκόσμια κατανάλωση.

Στενό εύρος τιμών
Το πετρέλαιο έχει δυσκολευτεί να ξεφύγει από το εύρος των 10 δολαρίων στο οποίο έχει περιοριστεί φέτος, αν και η πρόσφατη πορεία του αμερικανικού αργού δείχνει ανοδική δυναμική, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι περικοπές της παραγωγής από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους τους, καθώς και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, έχουν στηρίξει τις τιμές. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές προμήθειες εκτός ΟΠΕΚ+ και οι ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα έχουν περιορίσει τα κέρδη.

Στις συναφείς αγορές, τα διυλισμένα προϊόντα έχουν ενισχυθεί. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς για το ντίζελ και τη βενζίνη έχουν αμφότερα κινηθεί ανοδικά σημειώνοντας διψήφια ποσοστιαία κέρδη μέχρι στιγμής το 2024.