Σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου – Στα 82 δολάρια το βαρέλι

0
4

Οι τιμές πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, ενόψει των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ και τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Τρίτη στα 82,09 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,11%, αφού έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 77,08 δολάρια με άνοδο 0,21%. Η μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών θα ρίξει φως στις παγκόσμιες ισορροπίες, καθώς το καρτέλ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν την παραγωγή. Η Morgan Stanley αύξησε πρόσφατα τους στόχους των τιμών, επικαλούμενη παράγοντες όπως η καλύτερη από την αναμενόμενη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις περικοπές.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Στη Μέση Ανατολή, οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο του πολέμου του κατά της Χαμάς, έστω και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για παύση των μαχών για έξι εβδομάδες. Οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τη ναυσιπλοΐα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Εν αναμονή του ΟΠΕΚ+
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται φέτος σε ένα εύρος 10 δολαρίων το βαρέλι, με τη νευρικότητα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ να αντισταθμίζονται από την άφθονη παραγωγή εκτός του ομίλου και τις αβέβαιες προοπτικές της ζήτησης. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, μαστίζεται από διάχυτες αποπληθωριστικές πιέσεις, ενώ η Goldman Sachs Group έχει επισημάνει τους κινδύνους για την κατανάλωση.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποφασίσει στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το δεύτερο τρίμηνο. Εν όψει αυτού, το Ιράκ δήλωσε ότι η προσφορά του είναι πλέον σύμφωνη με την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι δεσμεύονται να συνεργαστούν με τη συμμαχία για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς.

Αυτό που ενδιαφέρει την αγορά είναι «τι θα αποφασίσει να κάνει ο ΟΠΕΚ+ με τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς του, οι οποίες λήγουν στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η αγορά θα είναι πλεονασματική το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εάν ο όμιλος δεν παρατείνει μέρος αυτών των περικοπών», πρόσθεσε.