Συνεχίζεται η πτώση του φυσικού αερίου – Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης

0
4

Συνεχίζεται η πτώση για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο, πέφτοντας κάτω από τα 23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας απότομη πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Την Παρασκευή, το ολλανδικό ΤΤF, ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς διαπραγματεύεται με πτώση 1,26% στα 22,9 ευρώ.

Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση που επηρεάζεται από ένα μείγμα κλιματικών και οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των θερμότερων του μέσου όρου θερμοκρασιών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και της αξιοσημείωτης μείωσης τόσο της βιομηχανικής όσο και της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου.

Ηπιος χειμώνας
Ο ήπιος χειμώνας, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες βιώνουν τον τρίτο και τέταρτο θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 34 ετών αντίστοιχα, συνέβαλε στην υποτονική ζήτηση για θέρμανση, σημειώνει το Euronews.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) της Gas Infrastructure Europe (GIE), τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σήμερα σε νέα υψηλά εποχικά επίπεδα πενταετίας, με τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ να ανέρχονται σε 65,9%, της Γερμανίας σε 71,56%, της Ιταλίας σε 60,3% και της Γαλλίας σε 51,3%.

Η παγκόσμια πτώση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων από το 2022 έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο, ιδίως στην Ευρώπη.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την πρόσφατη απότομη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής. Μετά από δύο έτη με χαμηλές επιδόσεις το 2021 και το 2022, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρουσίασαν σημαντική βελτίωση το 2023, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παρουσιάζει επιδόσεις κοντά στα υψηλότερα εποχικά επίπεδα της πενταετίας. Επιπλέον, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σημείωσε καλύτερη απόδοση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η οποία συνεχίζεται και το 2024.

Προοπτικές για το φυσικό αέριο
Ο Francisco Blanch, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bank of AmericaGlobal Research, σε σημείωμα που κοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα, προέβλεψε μεγαλύτερη πιθανότητα οι τιμές του φυσικού αερίου TTF να έχουν πτωτική τάση μέχρι την άνοιξη, ιδίως εάν η παγκόσμια οικονομία παραμείνει υποτονική.

Ωστόσο, ο Blanch επεσήμανε επίσης ορισμένους κινδύνους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια εκπληκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Μια ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης βιομηχανικού αερίου, ενώ οι διαταραχές στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στις ευρωπαϊκές τιμές.