Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο – Στα 86 δολάρια το βαρέλι

0
3

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο λόγω της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αναταραχής μετά τις επιθέσεις στη Ρωσία.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Δευτέρα στα 85,93 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,59%, μετά από απώλειες άνω του 2% τις τρεις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 81,15 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,64%.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα άφησε πίσω της περισσότερους από 130 νεκρούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει εμπλοκή της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία περιορίζουν επίσης τις δυνατότητες διύλισης αργού της Ρωσίας.

Το αργό οδεύει προς τρίτη μηνιαία άνοδο, καθώς ο ΟΠΕΚ+ πιέζει για περιορισμό της παραγωγής και οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τις κυρώσεις στις ρωσικές ροές, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ενώ οι επισφαλείς προοπτικές της Κίνας για τη ζήτηση αποτελούν αντίβαρο, ο πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε ότι το Πεκίνο ενισχύει την πολιτική στήριξη για την τόνωση της ανάπτυξης.

Από τη μία πλευρά, η ζήτηση και η προσφορά φαίνεται να είναι ισορροπημένες, με τους Σαουδάραβες να διατηρούν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αλλά από την άλλη πλευρά οι διαταραχές είναι προ των πυλών εν μέσω των κινδύνων προσφοράς», δήλωσε ο Stefano Grasso, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο fund 8vantedge Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs ανέφερε ότι τα εμπορεύματα θα κινηθούν ανοδικά φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια, συμβάλλοντας στη στήριξη της βιομηχανικής και καταναλωτικής ζήτησης.