ΕΕ: Apple, Google και Meta αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δυνητικά υψηλών προστίμων

0
2

Η Apple, η Google και η Meta αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δυνητικά υψηλών προστίμων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη έρευνα για τη συμμόρφωση των εταιρειών με τους νέους αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τη δύναμη της τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κανόνες των app store της Apple και της Google, το πώς τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ενδέχεται να προτιμούν αθέμιτα τις δικές της υπηρεσίες και το πώς η Apple μπορεί να δυσχεραίνει τους χρήστες να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόγραμμα περιήγησης Safari, θα αποτελέσουν στόχο των πρώτων ερευνών στο πλαίσιο του νόμου του μπλοκ για τις ψηφιακές αγορές.

Οι πλατφόρμες Instagram και Facebook
Οι νέες συνδρομές για τις πλατφόρμες Instagram και Facebook της Meta, θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο της έρευνας, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις με πρόστιμα έως και 10% των εσόδων τους παγκοσμίως ή έως και 20% σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι λύσεις που πρότειναν οι τρεις εταιρείες δεν συμμορφώνονται πλήρως με την DMA», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες αφορούν σοβαρές υποθέσεις.

Η Επιτροπή προειδοποίησε επίσης για περαιτέρω έλεγχο σχετικά με τη νέα δομή τελών της Apple για τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία είναι βέβαιη ότι συμμορφώνεται με την DMA, ενώ ο διευθυντής ανταγωνισμού της Google, Oliver Bethell, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες της στην Ευρώπη και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προσέγγισή της τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδίασε τις προσφορές της για να συμμορφώνεται με τις επικαλυπτόμενες κανονιστικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της DMA.

Για την Apple, η έρευνα της ΕΕ έρχεται ως ένα διπλό χτύπημα με μια σαρωτική αντιμονοπωλιακή έρευνα στις ΗΠΑ, όπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικοί εισαγγελείς μήνυσαν την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους εμποδίζοντας τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές της. Η ΕΕ επέβαλε επίσης πρόσφατα, πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην Apple επειδή εμπόδισε τις εφαρμογές ροής μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες προσφορές.