Goldman Sachs: Ανοδος στις τιμές των εμπορευμάτων το 2024

0
2

Τα εμπορεύματα θα σημειώσουν άνοδο φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, συμβάλλοντας στη στήριξη της βιομηχανικής και καταναλωτικής ζήτησης, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Οι τιμές των εμπορευμάτων πιθανότατα να σημειώσουν άνοδο κατά 15% κατά τη διάρκεια του 2024, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται, η μεταποίηση ανακάμπτει και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χρυσός και τα πετρελαιοειδή μπορεί να ανέβουν, σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη οι επενδυτές να είναι επιλεκτικοί, καθώς τα κέρδη δεν θα είναι καθολικά.

Μικρή άνοδος για τα εμπορεύματα το πρώτο τρίμηνο
Τα εμπορεύματα σημείωσαν μικρή άνοδο το πρώτο τρίμηνο, με το αργό πετρέλαιο να ενισχύεται, τον χρυσό να σημειώνει ρεκόρ και τον χαλκό να ξεπερνά τα 9.000 δολάρια τον τόνο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μειώσουν το κόστος δανεισμού φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Διαπιστώνουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ σε μη υφεσιακά περιβάλλοντα οδηγούν σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, με τη μεγαλύτερη ώθηση στα μέταλλα (χαλκό και χρυσό ειδικότερα), ακολουθούμενη από το αργό πετρέλαιο», ανέφεραν οι αναλυτές. «Είναι σημαντικό ότι ο θετικός αντίκτυπος στις τιμές τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς φιλτράρεται η αναπτυξιακή ώθηση από τις χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες», πρόσθεσαν.

Οι συγκρατημένα ανοδικές προοπτικές της Goldman απηχούν τα σχόλια άλλων παρατηρητών της αγοράς. Τα εμπορεύματα εισέρχονται σε μια νέα κυκλική άνοδο, υποβοηθούμενα από τη στενότερη προσφορά και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε η Macquarie Group Ltd. νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Jeff Currie, πρώην επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Goldman και τώρα στην Carlyle Group LP, έχει επίσης προβλέψει κέρδη καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Επιπλέον, η JPMorgan υπογράμμισε τις ανοδικές δυνατότητες του χρυσού.

Μεταξύ των προβλέψεων της Goldman για το τέλος του έτους, ο χαλκός ενδεχομένως να φτάσει στα 10.000 δολάρια ανά τόνο, το αλουμίνιο στα 2.600 δολάρια ανά τόνο και ο χρυσός στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, που θα αποτελούσε νέο ρεκόρ. Τα βασικά μέταλλα διαμορφώθηκαν τελευταία στα 8.884 δολάρια ανά τόνο και στα 2.306 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ενώ ο χρυσός πλησίαζε τα 2.167 δολάρια την ουγγιά.

«Μεσοπρόθεσμα, συνεχίζουμε να διατηρούμε μια ανοδική άποψη για τον χρυσό, υποστηριζόμενη από την ενδεχόμενη χαλάρωση της Fed», υποστήριξαν οι αναλυτές.

Αντίθετα – και υπογραμμίζοντας την έκκλησή της για επιλεκτική προσέγγιση – η τράπεζα παρέμεινε πτωτική για τις προοπτικές των μετάλλων μπαταρίας, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το ανθρακικό λίθιο.