«Καλπάζουν» οι τιμές πετρελαίου – Στα 87 δολάρια το βαρέλι

0
2

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι την Πέμπτη, λόγω της προοπτικής ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής, των συνεχιζόμενων επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας και της μείωσης του αριθμού των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που περιορίζουν τις προμήθειες αργού.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Παρασκευή στα 87 δολάρια με άνοδο 1,86%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 83,17 με άνοδο 2,24%.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου
Τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου είχαν δεχθεί πιέσεις από την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αύξησης των εισαγωγών αργού και της υποτονικής ζήτησης βενζίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration.

Ωστόσο, η αύξηση των αποθεμάτων αργού ήταν μικρότερη από την αύξηση που προέβλεπε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και οι αναλυτές σημείωσαν ότι η αύξηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη για την εποχή του έτους, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Εμείς … αναμένουμε ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα αυξηθούν λιγότερο από το κανονικό ως αντανάκλαση μιας παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου με ελαφρύ έλλειμμα», δήλωσε ο αναλυτής της SEB, Bjarne Schieldrop. «Αυτό πιθανότατα θα δώσει στήριξη στην τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά τρεις σε 621 την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Πληθωρισμός και επιτόκια
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν επίσης την υπόθεση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι επιφυλακτική με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων.

«Η αγορά συγκλίνει στην έναρξη των μειώσεων τον Ιούνιο τόσο για τη Fed όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως στηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές έχουν επίσης ενισχύσει το κλίμα γύρω από τη σύσφιγξη των παγκόσμιων προμηθειών αργού και έχουν συμβάλει στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, δήλωσετο στέλεχος της Again Capital LLC, John Kilduff.