Πετρέλαιο: O «χρησμός» της JP Morgan για 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Σεπτέμβριο

0
2

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Τετάρτη και κλείνει θετικά το τρίμηνο, χάρη στις προσδοκίες ότι οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα πιέσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται την Πέμπτη στα 86,51 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,49%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 81,86 δολάρια το βαρέλι κινούμενο ανοδικά κατά 0,63%.

Ο «χρησμός» της JP Morgan
Το ανοδικό σκηνικό έχει ωθήσει ορισμένες τράπεζες να προειδοποιήσουν ότι υπάρχει περιθώριο για υψηλότερες τιμές, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Ενώ εμμένει στις υπάρχουσες προβλέψεις, η JP Morgan ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει πιθανότατα το μπρεντ να φτάσει σε τριψήφιο νούμερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εάν ο αντίκτυπος των περικοπών της παραγωγής της Ρωσίας δεν εξισορροπηθεί από άλλα αντίμετρα.

Τριμηνιαία άνοδος για το μπρεντ
Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως παρατάθηκαν έως το τέλος Ιουνίου, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα συρρικνωθούν. Ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού δεν είδαν την ανάγκη να προτείνουν αλλαγές, καθώς οι ποσοστώσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

Στην άνοδο του αργού το πρώτο τρίμηνο συνέβαλαν επίσης οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η αύξηση της ζήτησης στις ασιατικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των εθνικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, υπονόμευσε μέρος της στενότητας, με την προσφορά πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+ να συνεχίζει να επεκτείνεται.