Πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη; -Τι ισχύει εάν εκκρεμούν οφειλές στον ΕΦΚΑ

0
4

Για τη σύνταξη γήρατος οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.

Για όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα η σύνταξη λόγω γήρατος χορηγείται από τον e-ΕΦΚΑ με τη συμπλήρωση των οριζόμενων από τη νομοθεσία χρονικών και ηλικιακών προϋποθέσεων.

To Γραφείο Ασφαλιστικών θεμάτων του ΚΕΠΕΑ έχει διαμορφώσει έναν αναλυτικό οδηγό για τους ασφαλισμένους για τις βασικές διατάξεις συνταξιοδότησης.

Τι ορίζει η νομοθεσία για την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος
Για τη σύνταξη γήρατος οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: α) η συμπλήρωση ενός ορισμένου ορίου ηλικίας και β) η πραγματοποίηση ενός αριθμού ημερών στην ασφάλιση.

Για πλήρη σύνταξη οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

67 ετών με 6.000 Ημέρες Ασφάλισης – 4.500 Ημέρες Ασφάλισης ή
62 ετών & 12.000 Ημέρες Ασφάλισης ή
62 ετών & 4.500 Ημέρες Ασφάλισης (με 3.600 βαρέα)
Για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις κατηγορίες 10.500 Ημέρες Ασφάλισης, 10.000 Ημέρες Ασφάλισης και 5.500 Ημέρες Ασφάλισης με ανήλικο τέκνο, ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι πριν υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να ενημερώνονται για τα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Ασφαλιστικό τους Φορέα και από την υπηρεσία μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς υπολογίζω πόσα ένσημα έχω μέσω ΕΦΚΑ με λίγα κλικ

Για μειωμένη σύνταξη οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

62 ετών & 4.500 Ημέρες Ασφάλισης (απαιτούνται τουλάχιστο 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία)
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 ισχύει η ειδική διάταξη των 750 Ημέρες Ασφάλισης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται:
Για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα ή με 15 έτη ασφάλισης (345,60 ευρώ).
Για την ανταποδοτική, βάση (συντελεστή) του συνολικού χρόνου ασφάλισης και του μέσου μισθού των αποδοχών από το 2002 έως την συνταξιοδότηση. Και επιπλέον, προσαυξήσεις για όσους καταβάλουν μεγαλύτερες του 20% ασφαλιστικές εισφορές (Βαρέα, ΔΕΚΟ – Τράπεζες, 13ο-14ο μισθό, παράλληλη ασφάλιση).
Tι ισχύει εάν έχω οφειλές στον ΕΦΚΑ
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εργασίας «οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη κι αν έχουν οφειλές συγκεκριμένου ύψους από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους φορείς στους οποίους ασφαλιζόταν λόγω εργασίας ή απασχόλησης. Το ύψος των οφειλών διαφοροποιείται ανά φορέα».

Το ποσό των οφειλών που μπορεί να εξοφληθεί μέσω της σύνταξης παρακρατείται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με κατώτατο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.