Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου – Στα 83 δολάρια το βαρέλι

0
5

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Ρωσία, αποφάσισαν να παρατείνουν τη συνδυασμένη συμφωνία τους για τη μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η απόφαση αυτή δεν εξέπληξε κανέναν και η επίδρασή της στις τιμές του πετρελαίου ήταν περιορισμένη.

Την Πέμπτη, το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 82,98 δολάρια το βαρέλι με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 79,15 δολάρια κινούμενο ανοδικά κατά 0,03%.

Περικοπές
Όσο όμως συνεχίζονται οι περικοπές, τόσο πιο πιεστικό γίνεται ένα ερώτημα: για πόσο καιρό μπορεί να συνεχίσει να μειώνει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ;

Η απάντηση φαίνεται εύκολη με την πρώτη ματιά. Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι παραγωγοί της Κεντρικής Ασίας μπορούν να συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά πετρελαίου για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι εντός της ομάδας ΟΠΕΚ+ ευχαριστημένοι με την τρέχουσα ρύθμιση, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έξοδο της Αγκόλα από το καρτέλ και την ατομική προσαρμογή της ποσόστωσης των ΗΑΕ μετά τα παράπονα του νούμερο τρία του ΟΠΕΚ για τα όρια, σημειώνει το Oil Price.

Με μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, η κατάσταση φαίνεται λίγο πιο περίπλοκη.

Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του ΟΠΕΚ+, δαπανά τεράστια ποσά για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της. Θα χρειαστεί όμως ακόμη περισσότερα σε αντικατάσταση των δισεκατομμυρίων από το πετρέλαιο.

Πριν από μερικά χρόνια, μια τιμή του αργού τύπου μπρεντ των 80 δολαρίων ανά βαρέλι ήταν αρκετή για να εξισορροπήσει το Ριάντ τον προϋπολογισμό του, αλλά με τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού τα δύο τελευταία έτη και όλες αυτές τις αυξήσεις των επιτοκίων, μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί υψηλότερη τιμή πετρελαίου για την εξισορρόπηση αυτή.