Τιμολόγια ρεύματος Απριλίου: Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά για τέταρτο διαδοχικό μήνα

0
2

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου, καθώς μέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια.

Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ανακουφίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές των τιμολογίων ρεύματος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πιθανότερο σενάριο για τα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου «δείχνει» μειώσεις.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κύριο παράγοντα για περαιτέρω μείωση των τιμών.

Τον προηγούμενο μήνα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν 73,61 ευρώ, ενώ αυτό τον μήνα η μέση τιμή έχει υποχωρήσει στα 70,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει αισθητή πτώση, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση μεσοσταθμικά για ολόκληρο τον μήνα.

Τιμές φυσικού αερίου
Ενώ τον προηγούμενο μήνα οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν κατρακυλήσει στα 23-24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Μάρτιο «πήραν τον ανήφορο» χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των τιμών, με το φυσικό αέριο να διαπραγματεύεται κοντά στην ζώνη των 27-28 ευρώ.

Αυξημένος ανταγωνισμός
Ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων οδηγεί σε πτώση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, κάτι που έχει φανεί και τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπου οι τιμές ρεύματος μειώθηκαν σημαντικά.

Αυτό είναι κάτι που είχε αναφέρει από τον Δεκέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, διατεινόμενος ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές.

Οσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι η αγορά λειτουργεί ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικά, καθώς η ποικιλία επιλογών για τους καταναλωτές ολοένα και πληθαίνει.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για την επιλογή τιμολογίου
Εν τω μεταξύ, για την πληρότητα της σύγκρισης και την επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάζουν:

Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.
Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.
Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)
Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.