ΕΚΤ: Έτοιμη να «σπάσει την παράδοση» και να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι δεν θα ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να αρχίσει να μειώνει πρώτα τα επιτόκια -αλλά η μετέπειτα πορεία της πολιτικής της μπορεί να διαμορφωθεί από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ.

Οι τάσεις που καθοδηγούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνήθως δεν αργούν να διαχυθούν σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σχεδόν αμέσως τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες – και τον πληθωρισμό, το εμπόριο και άλλες μετρήσεις πιο μακροπρόθεσμα. Έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε άλλες χώρες ή ηπείρους δεν μπορούν πραγματικά να ξεφύγουν από τη βαρυτική έλξη της Fed όταν αξιολογούν την τύχη των δικών τους οικονομιών.

Η ΕΚΤ θα κινηθεί πριν από τη Fed
Για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα μειώσουν την επιθετική νομισματική σύσφιγξη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ – ακόμη και αν τονίζουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Η ΕΚΤ μπορεί οπωσδήποτε να κινηθεί πριν από τη Fed», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Το να φανταστεί κανείς ότι οι πολιτικές θα αποκλίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ας πούμε εννέα μήνες και μετά – είναι πιο δύσκολο, διότι τελικά ό,τι οδηγεί τις αποφάσεις της Fed θα διαχυθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσει και την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τις αγορές για μια αρχική μείωση στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα. Ενώ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην άποψη ότι θα θελήσουν να διατηρήσουν την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Περισσότερες μειώσεις φέτος η ΕΚΤ από τη Fed
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα πραγματοποιήσει τέσσερις μειώσεις φέτος, ενώ είναι διχασμένες για το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, καθώς ο Πάουελ επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη του κύκλου αυξήσεων της Fed, η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική, με τους εργοδότες να εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με έντονο ρυθμό. Εάν διατηρηθεί, η εν λόγω ισχύς θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία μόλις και μετά βίας απέφυγε την ύφεση τον χειμώνα.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναπήδηση», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Δεν είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο πολιτικής μας έως ότου έχουμε μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», σημείωσε.

Πρόσφατες εκθέσεις έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στην Ευρώπη, με τους διευθυντές αγορών να βλέπουν την ανάπτυξη να βρίσκεται προ των πυλών. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο και στο 2,4% -περισσότερο από ό,τι αναμενόταν- πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ.