Ιταλία: Εκτιμήσεις για αύξηση του χρέους φέτος – Κίνδυνος «εκτόξευσης» μέχρι το 2026

0
1

To χρέος της Ιταλίας πρόκειται να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, αλλά επίσης η οικονομία θα επιτύχει το 2024 ανάπτυξη που θα υπερβαίνει τις περισσότερες προβλέψεις, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, βάση μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αντί να μειωθεί, όπως προβλεπόταν προηγουμένως, το χρέος θα αυξηθεί φέτος, για να κορυφωθεί στο 139,8% το 2026, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

Ανάπτυξη 1% φέτος
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1% φέτος και κατά 1,2% το 2025, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη Ρώμη. Οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026.

Οι επικαιροποιημένοι αριθμοί δεν προβλέπουν πώς θα εξελιχθούν η οικονομία και το χρέος αν η κυβέρνηση λάβει νέα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη να επιδιώξει να αλλάξουν ουσιαστικά την προβλεπόμενη πορεία, για παράδειγμα με την εισαγωγή νέων πρωτοβουλιών μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ιταλίας, το οποίο η κυβέρνηση αναμένει να αποφέρει περίπου 20 δισ. ευρώ (22 δισ. δολάρια), ο Τζορτζέτι δήλωσε ότι ο στόχος είναι «φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός».

«Η ιταλική οικονομία έχει δείξει ότι είναι πιο ανθεκτική από άλλες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τζορτζέτι.